Преговорите ЕС-Турция блокираха

Сделка между Турция и ЕС за миграцията тази вечер изглежда невъзможна, каза източник запознат с разговорите. Същото твърдят дипломати цитирани от Би Би Си и Ройтерс. Малтийският министър-председател Джозеф Мускат каза пред журналисти, че споразумение тази нощ е малко вероятно и че за него ще е нужно повече време. Лидерите излязоха в “половинчасова” почивка, която продължава повече от час и половина. Финландският премиер Юха Сипила написа в туитър, че срещата на върха вероятно ще продължи до сутринта. В момента се водят консултации по двойки и по групи, след като исканията на турския премиер Ахмет Давутоглу се натъкнаха на сериозна съпротива от ред държави-членки.

Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) отхвърли искането на Давутоглу ЕС да приема по един сириец от лагерите в Турция срещу всеки нелегално плаващ към Гърция сириец, който тя върне обратно на територията си. Срещу това е възразила и България, разказа дипломат. Така формулиран планът означава, че Турция може да пуска към Гърция и да връща многкратно едни и същи сирийски мигранти и за всяка тяхна обиколка ЕС да е длъжен да приема директно равния брой бежанци от нейните лагери.

Италианският министър-председател Матео Ренци е отказал  да подпише заключителен документ, който не отбелязва потъпкването на свободата на медиите в Турция. Гръцкият му колега Алексис Ципрас е заявил, че ЕС може да отвори нови глави в преговорите ѝ, само ако тя отговори на условията за това. Възражения по отварянето на нови глави са изразили и други държави-членки. Правилата на преговорите изискват Турция да покрие определени показатели в съответната област за отварянето на всяка глава и всички 28 държави-членки да дадат единодушното си съгласие.

Всичко дотук означава, че Европейският съвет е далече от консенсус по сделката, която Давутоглу договоря вчера шест часа разговори с германската канцлерка Ангела Меркел и холандския министър-председател Марк Рюте, чиято страна в момента председателства ЕС.

Освен цитираните две искания Давутоглу постави днес на масата на Европейския съвет условията турците да се радват това лято на безвизов режим с ЕС и той да удвои безвъзмездната си финансова помощ за 2,7-те милиона сирийски и иракски бежатнци в Турция на 6 милиарда евро до 2018 година.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *