Турция опитва да извива ръцете на Европа

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу постави на ЕС четири условия, за да спре страната му потока от нелегални мигранти към Гърция, съобщи на този блог източник запознат с преговорите на днешната среща на върха в Брюксел:

-срещу всеки върнат икономически мигрант ЕС да взема от Турция един истински бежанец, като за това да бъде представен точен график;

-да бъде обявена дата за отпадане на визите за турските граждани пътуващи за ЕС;

-до края на този месец да бъдат отворени още пет глави в преговорите на Турция за присъединяване към ЕС;

-ЕС да подкрепи създаването на зона свободна от полети в северната част на Сирия, за която Турция отдавна настоява.

Освен това Турция иска допълнително финансиране от поне още 3 милиарда евро до 2018 година за над 2,5-та милиона сирийски и иракски бежанци на нейна територия, които не са в лагери, каза на пресконференция председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Това би било допълнение към 3 милиарда евро, които ЕС вече се съгласи да ѝ отпусне.

Работният обяд на 28-те държавни и правителствени ръководители с Давутоглу завърши без планираното споразумение за спиране нелегалната миграция.

Проект за такова може би ще се появи на вечеря, ако държавите-членки намерят съгласие помежду си по турските искания, каза източникът.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер отмениха предварително обявената си пресконференция след обяда с Давутоглу.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *