Полските избори са под въпрос. Коронавирусът не е направен в лаборатория - Фаучи. Френският нулев пациент - още миналия декември. Британия - втора в света по починали от COVID-19

  • Обединеното кралство е вече второ в света по жертви на коронавируса (29 427). То измести на трето място Италия (29 315) и е след САЩ (70 686). Повече подробности за пандемията – тук.
  • Не е ясно дали насрочените за неделя (10 май) президентски избори в Полша ще се състоят. Управляващите консерватори от “Право и справедливост” може да не получат разрешение за това от Сейма. Дори част от парламентарната им група не е съгласна, защото извънредните обстоятелства (гласуване по пощата заради коронавируса) може да се отразят върху доверието във вота и върху легитимността му.
  • Германският конституционен съд днес реши, че програмата на Европейската централна банка за изкупуване на публичен дълг на държавите от еврозоната (Public Sector Purchase Program – PSPP) може да е създавала условия за забраненото ѝ от европейското право пряко финансиране на правителства. Макар да не е намерил доказателства за такива случаи, съдът в Карлсруе каза, че германските парламентаристи не са подложили на достатъчен контрол програмата, която беше в сила от 2015 г. до края на 2018 г. и беше подновена през ноември тази година. Чрез нея ЕЦБ изкупи малко над €2,6 трилиона в държавни облигации с цел да стимулира икономиката. Съдът не се произнесе по отношение на друга подобна програма, която ЕЦБ обяви през март, (The Pandemic Emergency Purchase Programme -PEPP).
  • Новият коронавирус не е направен в лаборатория или изпуснат от такава, а се е развил естествено в природата, каза днес директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ доктор Антъни Фаучи, който ръководи целевия екип на президента Доналд Тръмп за отговор на коронавируса. Фаучи по този начин за пореден път се противопостави на политическа теза на своя шеф.
  • Франция е имала своя нулев пациент с коронавирус вероятно още миналия декември. Това е жена, лекувана от пневмония болпица в Париж на 27 декември. Взетите от нея проби днес показват, че е имала вируса.
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *