300 думи: Партията на Слави - ту има, ту няма

Дори да е прав съдът (а неговите решения не се коментират, а се изпълняват), обективният политически резултат е, че решението му да цензурира името на партията на Слави Трифонов за пореден път допринася последният да мине за мъченик на правдата. Какъвто той не е. Иначе въображението на сценаристите му явно се простира между “има” и “няма”. Ако “Няма такава държава” не става, предлагат “Има такъв народ”. Ако властите и на това намерят кусур, може да препишат от Владимир Илич Ленин: “Има такава партия” (Есть такая партия). И, честно казано, така биха били най-точни. Защо просто не прекръстиха “Шоуто на Слави” в “Партията на Слави”? Така щеше да бъде най-честно и най-ясно – за каква партия става дума и за какъв електорат. Чалга-демократи и чалга-патриоти. Добре де, етно-демократи и етно-патриоти. Или 7/8 демократи и 7/8 патриоти.

Ако получите есемес от саудитския престолонаследник, изтрийте го веднага. Ще влезе в смартфона ви, ще копира интимната ви кореспонденция и ще я прати на медиите. Джеф Безос, завалията, така си изпатил. Не искам да бъда на мястото на шефа на сигурността му. Безос е собственик на Washington Post, за който работеше Джамал Кашоги, критикът на саудитската династия, убит през октомври 2018 в саудитското консулство в Истанбул. Месеци преди да бъде ликвидиран, някой явно много е искал да знае какво си говори с издателя си.

Gender equality. За първи път жена става държавен глава на Гърция – битово консервативна, патриархална страна на всекидневно ниво. Преди да стане президент на републиката Екатерина Сакеларопулу (63) беше пак първата жена начело на гръцкия върховен административен съд. Впечатляващ е политическият консенсус, който образува кандидатурата ѝ – 261 от 300 депутати я подкрепиха.   Чудя се коя ли ще е късметлийката при подобен опит у нас? Макар тук държавният глава да се избира пряко, а не от парламента. Мая Манолова? Едва ли. Засега не виждам по-консесусна женска кандидатура от Лили Иванова.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *