Днес: Парижката Света Богородица, търговия, Йемен

Франция ще възстанови Нотр Дам след опустошителния пожар, който разруши покрива и стреловидната кула на готическата катедрала от XII век. Следейки реакциите в Туитър, попаднах на една, която ме втрещи: “pas mon héritage” (не е мое наследство). Авторът беше подписан с пседводим, но видно от снимката му, е имигрант или потомък на имигранти. Той не чувства страната, в която живее, като своя и държи да се разграничи от нея публично точно в трагичен за нея момент, когато не само Франция, но и светът са солидарни пред гибелта на част от световното наследство. Да, примитиви има навсякъде, но доколкото познавам днешна Франция, там този манталитет на отчуждение, неблагодарност и противопоставяне е белязал цели квартали, особено в големите градове. Те са признак за провал на интеграцията и са първопричината да има крайна десница. Не знам кога традиционният елит, който във френския случай е преобладаващо ляв и либерален, ще прогледне, че такива явления пораждат справедлив гняв, че толерантността трябва да има граници и не бива да отива отвъд здравия разум – защото става дума за защита на нашата цивилизация и защото не бива тази защита да става монопол на автохтонните европейски примитиви. Иначе Жан-Клод Юнкер ще остане като председателя на Европейската комисия, при когото стана Брекзит. Еманюел Макрон ще остане като френския президент, при когото горя Нотр Дам. Да, те не са виновни. Да, не е справедливо. Но c’est la vie.

Eвропа предложи днес на САЩ преговори за премахване на митата върху промишлените стоки и за отстраняване на нетарифните бариери. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер каза, че преговорите ще бъдат трудни, но ще доведат до взаимноизгоден резултат. Съпротивата на Франция забави с месеци мандата за началото на преговорите и насоките за воденето им от Европейската комисия, който днес Съветът на ЕС одобри. ЕС заяви, че ще прекъсне преговорите, ако САЩ решат да наложат нови мита, или откажат да махнат сегашните върху стоманата и алуминия.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства използват френски гаубици, танкове и изтребители във войната си с бунтовниците хуси, показват два секретни доклада на френското военно разузнаване, изтекли до сайта за разследваща журналистика Disclose.
Публикацията е проблем за правителството на президента Еманюел Макрон, защото Франция е подписала Договора за търговията с оръжия на ООН. Той забранява продажбите на оръжия там, където те биха помогнали за нарушаване на човешки права и извършване на военни престъпления. Експерти на ООН подозират за това всички страни в йеменския конфликт. Франция, за разлика от Германия, не спря оръжейните доставки за Саудитска Арабия след убийството на саудитския журналист-дисидент Джамал Кашоги. Правителството на министър-председателя Едуар Филип не отрече и не потвърди докладите. То заяви, че не знае френски оръжия да са използвани за бойни действия в Йемен и че Рияд и ОАЕ са ги купували само за отбранителни цели. Докладите говорят за френски гаубици “Цезар” ,

танкове АМХ-56 “Льоклерк”

и изтребители “Мираж” използвани срещу хусите. Йеменската гражданска война продължава пета година. Преките жертви на военни действия са над 10 000, като над половината са цивилни по данни на ООН. Жертвите на глада, причинен от войната са пет пъти повече.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *