Брюксел иска Гърция да приема мигранти от Западна Европа, предлага по-малка квота за Австрия

Европейската комисия днес предложи бежанската квота на Австия да бъде временно намалена с 30 на сто заради извънредния миграционен натиск върху тази страна и държавите от Западна Европа постепенно да започнат да връщат на Гърция кандидати за убежище, които са се регистрирали там.

Димитрис Аврамопулос, комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството, съобщи, че е изпратил писма до всички вътрешни министри в ЕС с настояване страните им по най-бързия начин да изпълнят квотите си за приемане на мигранти от Гърция и Италия.

Той се изказа резервирано за лансирана от Германия и Турция идея кораби на НАТО да се включат за спиране на нелегалния трафик на хора от турския малоазийски бряг към гръцките острови. В момента те са главната входна врата за миграция в ЕС.

Аврамопулос отчете как действат предложените от Комисията мерки срещу миграционната криза и се похвали с напредък преди среща на върха на ЕС идните четвъртък и петък, където двете главни теми ще са кризата и проект за споразумение с Великобритания преди референдума ѝ да остане ли в ЕС.

Комисията днес е приела “препоръка, адресирана към Гърция, с оглед на постепенното възстановяване на трансферите по Дъблинския регламент”, се казва в съобщение на Комисията.

Регламентът, който беше многократно нарушаван от началото на кризата и дори обявяван за “мъртъв”, от ред европейски лидери, все още формално е в сила и определя реда за предоставяне на убежище в ЕС.

Според него страната, където кандидатът за убежище за първи път е стъпил на европейска територия, трябва да го регистрира и да реши молбата му. Стотици хиляди мигранти минаха през Гърция и Италия, без да изпълняват това изискване и сега са в богатите страни на Западна Европа, които са готови да приемат бежанци, но не и икономически мигранти. По данни на Комисията последните са били 60 на сто от потока в края на миналата година.

“Гърция е (на практика) вън от Дъблин от 2011 година, това трябва да бъде променено”, каза Аврамопулос. “Трябва да се вземе предвид миграционният натиск натиск върху Гърция и да не се подлага тя на още по-голямо бреме”, каза Аврамопулос, който е грък.  Той потвърди намерението на Комисията да предложи промени в Дъблинския регламент идния месец.

От 2011 година държавите от ЕС не могат да връщат на Гърция мигранти регистрирани в нея, защото Съдът на ЕС реши, че тя не предоставя изискваните условия на кандидатите за убежище. Оттогава положението се е подобрило, но за да се върне в дъблинската система, Атина трябва да подобри още приемните си центрове, достъпа до процедура за убежище, до обжалване на решенията и до правна помощ, смята Комисията.

Съдилищата в държавите-членки и Съдът на ЕС ще решават дали ограничените обратни трансфери на мигранти към Гърция са възможни.

Комисията предложи и Съветът на министрите да намали с 30 на сто квотата за прием на бежанци на Австрия за тази година. За 2015-2017 година страната има да приеме общо 1953 бежанци намиращи се в Гърция и Италия. Вчера правителството във Виена обяви, че ще поиска 600 млн. евро компенсация на ЕС, защото при планирани 35 000 кандидати за убежище през 2015 година е приела 90 000. Очаква се Австрия да постави въпроса официално на някой от следващите съвети на финансовите министри на ЕС.

Аврамопулос отчете, че Гърция и Италия имат “значителен напредък” в управлението на миграционния поток. Те вече регистрират и вземат пръстови отпечатъци, както европейското законодателство ги задължава, на съответно 78 на сто и 87 на сто от влизащите в тях мигранти в сравнение с 8 на сто и 36 на сто преди година.

До месец двете страни ще изградят обещаните 11 приемни центрове за мигранти (т.нар. “горещи точки”), сроковете, за което отдавна са минали, добави той. От тях до момента са готови два в Италия и един в Гърция.

От общо 160 000 мигранти в двете страни подлежащи на преместване другаде в ЕС до момента са преместени 497, каза комисарят. Той за пореден път отхвърли критиките, че двегодишните схеми за релокация не работят и обвини държавите-членки за това. Нещо повече, Комисията възнамерява да предложи постоянна схема за преразпределяне на миграционната тежест в ЕС на мястото на сегашните временни, каза Аврамопулос.

Без да се обяви открито против, той се изказа скептично за германо-турска идея НАТО да се включи с военноморски сили в пресичането на нелегалния трафик на хора с лодки между турския и гръцкия бряг.

“За момента този въпрос не поставен официално за обсъждане”, каза комисарят. Той добави, че за намеса на НАТО е нужно да има заплаха. “Виждате ли някаква заплаха тук?”, каза той за мигрантите. “Не сме изправени пред враг, а пред отчаяни хора”.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *