Цветан Василев като шанс за катарзис

В предния постинг публикуван и в  Клуб Z предложих България да използва преговорите на Сърбия за членство в ЕС, за да ѝ окаже натиск да върне банкера Цветан Василев на българското правосъдие, което твърди, че го издирва.

Идеята вече поражда недоволство. Един читател ми пише: “Импулсивните хрумвания се нуждаят от известно обмисляне, преди да бъдат описани. Ако в случая е търсен провокативен елемент, резултатът е “Седи, седи… на магарето чуш казва” и някаква екзотика с елемент на безсилие”.

Вижда се, че анонимният коментатор, подписал се като “моля?”, не е съгласен. Не се виждат обаче аргументите му/ѝ.

Не е новина, че не всички у нас искат Василев да се върне и да се разприказва. В симбиоза с неговата банка, като част от политико-финансово-медийния ѝ модел, живяха поне три правителства. На яслата на КТБ бяха дълъг списък политици и медии. Разбираемо е, че предложенията как да си го върнем, дори да са “екзотични” и “безсилни”, изнервят.

Тук изключвам “моля?”, защто не знам кой/коя е. Може да е безкористен (-тна) коментатор (-ка), радетел (-ка) за правдата. Но разбирам причините за анонимността му/ѝ.

Всичко това ми подсказва, че освен криза КТБ е и възможност.

Тя е такава първо  като лакмус за това кой кой е в България. Искаш ли, или не искаш да се разбере истината за КТБ, е добър пробен камък.

На второ място разкриването на тази истина може да предизвика здравословен трус, като покаже какво се крие зад декорите, костюмите и играта на българската политическа сцена.

Може да се окаже, че тук е шансът за нашата операция “Чисти ръце”, която да изрине онова, дето пречи на България да се развива нормално.

Правят впечатление опити да се канализира недоволството от КТБ изключително в социално-битова посока: как да обезщетим загубилите парите си.

Това пък води до противопоставянето им на останалите, които трябва да се бръкнат, за да платят загубата. И дебатът се отклонява от главното – какво е ставало в тази банка? И как да не го позволим оттук нататък?

Всъщност и едните, и другите са измамени. Общият им интерес е да се разкрие докрай как е работил прословутият модел “#КОЙ”, с чие участие и за кого е работил.

Това ще е истинският катарзис. И всички средства да се стигне до него са добри.

Защо да не допуснем, че вместо да разкаже тайните си на българското правосъдие, Василев вече е ги е разказал на сръбското разузнаване и вместо България да извива ръцете на Сърбия в преговорите ѝ за членство в ЕС, да стане обратното.

“Тайната е мрачната утроба на всяко зло”, е казал  Илия Бешков. Особено банковата тайна, бих добавил аз.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *