Укротяването на Нинова

Така. Цял ден внимателно слушам защо е подал оставка председателят на Народното събрание Димитър Главчев. И като тегля чертата, се получава следното: за да не се изложим пред чужденците.
БСП и ДПС заплашили, че ако Главчев не подаде оставка, ще бойкотират парламентарното заседание с участие на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни другата седмица.
Той пък казал, че няма да говори пред полупразна пленарна зала. (Макар в Страсбург всеки месец да води заседания в почти празна зала, та веднъж председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер в негово присъствие каза на евродепутатите, че са “абсурдни”).
Похвално е уважението, с което България се отнася към Таяни. Похвална е отоговорността, с която приемаме първото ни председателство на Съвета на ЕС. Но не се сещам за друга държава членка, която би свалила един от тримата на върха си, за да угоди на председателя на Европейския парламент.
Не съм сигурен какво би си помислил Таяни за страната, която сваля председателя на своя парламент заради него, а не заради нарушение, което е направил. И за това, че опозицията използва това посещение да изнудва съратника на Таяни в Европейската народна партия Бойко Борисов. И че Борисов се огъва пред този рекет. Да речем, че БСП наистина бойкотира заседанието с Таяни. Това значи, че тя ще бойкотира страната си (не за първи път в над 100-годишната си история). Защо ГЕРБ ѝ пречи да си вкара този автогол? Нинова се държи толкова предизвикателно, защото иначе собствената ѝ партия ще я изяде за съглашателство с управляващите. С кадровото обновление тя си създаде много вътрешни врагове в нейната квазидемократична организация. БСП не знае да опонира, а само да саботира, защото е генетично увредена от навиците на класовата борба и подривността. Лидерката не може да върви срещу партията си. Тя или е неин образ и подобие, или пада зад борда. Защо Борисов подарява победи на Нинова? За да не я измести някой по-голям чугун?
Таяни има много съветници. Сигурно някой от тях ще му каже, че в официалната държавна йерархия на България председателят на парламента стои по-високо от министър-председателя. Но в неофициалната политическа практика си подава оставката след разговор с премиера. Да се надяваме, че като италианец Таяни разбира разликата между официално и реално и израза “предложение, на което не можеш да откажеш”.
Ако се вярва на ГЕРБ, за тях политическият мир по време на председателството е над всичко. И заради него могат да бъдат пожертвани принципите, правилата, истината. Главчев и колегите му от ГЕРБ продължават да твърдят, че Нинова е нарушила правилника и че той правилно я е отстранил от пленарно заседание, предизвиквайки опозиционния бойкот. Тогава защо ѝ дават това, което иска? Борисов не е монарх, който е ръкоположил Главчев за свой велможа. Главчев е демократично избран лидер и постът му не може да бъде разменна монета в ръцете на премиера. Той не може да “дава” нещо, което не му принадлежи.
По същия безпринципен начин Европа е “умиротворявала” Хитлер в края на 1930-те години, като му давала чужди неща. Първо му “дали” Австрия, после – Чехословакия. И от това умиротворяване последвала най-голямата досега война.
Нинова да не се засяга и да не се възгордява от този паралел. Тя не е фигура от този вид или исторически мащаб. Общото в двата случая е безпринципността, отстъпката пред изнудвача. Почиващите върху нея компромиси са гнили и не издържат.
Ами ако в последния момент Нинова поиска оставката на Борисов, за да влезе опозицията в пленарна зала за речта на Таяни, премиерът ще я подаде ли?

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *