Тръмп духа в платната на Меркел

Ако Ангела Меркел в момента има голям международен приятел, това е …Доналд Тръмп.

Враждебните му към германците туитове могат да й помогнат да си върне изгубена популярност и с повече увереност да се запъти към четвърти мандат на изборите през септември.

Президентът на САЩ дарява германската канцлерка с консолидираща заплаха.

На среща с лидерите на ЕС миналия четвъртък той се оплака от германския излишък в търговията със САЩ, особено в тази с автомобили.

После се скара на европейските си съюзници, че не заделят достатъчно пари за отбрана.

След това отказа да препотвърди ангажимента на САЩ към тяхната сигурност, нарушавайки 68-годишна традиция.

А днес в любимия си туитър посочи поименно кой в Европа го дразни най-много:

“Имаме МАСИВЕН търговски дефицит с Германия, освен това те плащат МНОГО ПО-МАЛКО, отколкото би трябвало, за НАТО и военните. Много лошо за САЩ. Това ще се промени”.

С политиката си на бюджетна строгост и на отворени за миграцията врати Меркел разедини страната си и Европа.

Със заплашителния си тон и фолклорните си представи за трансатлантическата връзка Тръмп й поднася златна възможност да стане отново обединителка на германците и на европейците – срещу един невеж и арогантен Вашингтон, захвърлил историческо единство, градено върху принципи и ценности, заради тесногръдо разбиран търговски интерес.

Меркел, която прецизно мери думите си, сега има шанс да покаже дълго липсващото лидерство в ЕС, като заяви: Европа – първо.

Тя го каза по-меко миналата неделя в Мюнхен, без обаче да крие фрустрацията си от общуването с Тръмп на срещите на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Таормина, Сицилия:

“Мога само да кажа, че ние, европейците, трябва наистина да вземем съдбата си в нашите собствени ръце, разбира се в приятелство със САЩ, в приятелство с Великобритания и като добри съседи навсякъде, където това е възможно с други страни, дори с Русия. Времената, в които можем напълно да разчитаме на други, изглеждат свършили, както почувствах предишните няколко дни”.

Отчуждена Америка и напускаща ЕС Великобритания разчистват пътя на Германия с избралата подчертано проевропейски президент Франция да поведат ЕС ускорено към двата му стратегически проекта – по-дълбока икономическа интеграция и обща отбрана.

Те щяха да изглеждат много по-далечни и трудно постижими за европейците, ако те можеха както досега да се облягат безгрижно на американското рамо.

Що се отнася до немските автомобили, ако Тръмп не ги иска, Китай, Индия, Русия са насреща.

ЕС изпреварва САЩ и по население, и по дял в световната търговия и брутен вътрешен продукт.

Още по-важно е обаче, че с враждебните към Европа и Германия туитове Тръмп подритва най-голямата геополитическа инвестиция на САЩ след Втората световна война.

С никой от глобалните играчи, традиционни и нововъзникващи, Америка не е свързана така както с Европа – нито с Русия, нито с Китай, нито с Индия.

Ако лиши страната си от такъв съюзник, вместо “Америка – първа”, Тръмп ще постигне Америка-сама.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *