Референдумът на Ципрас - отчаяние, страх, популизъм

Алексис Ципрас обяви, че свиква референдум на 5юли за това дали Гърция да приеме сделката с кредиторите си, която би я спасила от фалит. Партията му призова гърците да гласуват с “не”.

Този ход на гръцкия премиер е отчаян, безотговорен и популистки. Той със сигурност ще тласне страната му към катастрофа, а него самия ще поведе по пътя на един от предшествениците му, Георгиос Папандреу, когото партията му ПАСОК принуди да подаде оставка, след като неуспешно се опита да подложи на всенародно гласуване сделката с кредиторите от октомври 2011 година.

Ходът на Ципрас е отчаян, защото за четири месеца преговори с кредиторите той сам се докара до липса на полезен ход. Ако приеме исканията им, ще наруши нереалните обещания за край на остеритета, с които спечели изборите на 25 януари. Ако ги отхвърли, няма да получи спасително финансиране и Гърция ще фалира, изпадайки от еврото, а вероятно – и от ЕС.

Ципрас и партията му, Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА), се страхуват да поемат политическа отговорност за следващата стъпка, която трябва да направят днес – на решаващата среща на Еврогрупата в Брюксел. Затова те се опитват да я прехвърлят на избирателите си.

Тази жалка маневра те кичат с патетична реторика – в отговор на съвсем конкретното предложение на кредиторите за €15,5 млрд.  извънредна финансова помощ.

Ние сме длъжни да отговорим на ултиматума, базирайки се на суверенната воля на народа”, каза Ципрас в телевизионно обръщение  към нацията. “Призовавам гръцкия народ да реши по суверенен и горд начин така, както историята налага”

“Гърция трябва да изпрати силен отоговор към света, който я гледа”, заяви той. “Аз ще спазя волята на народа. Европа е нашият общ дом. Гърция ще остане част от Европа”.

По думите му предложенията на ЕС, ЕЦБ и МВФ “ясно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство” и “показват, че целта на някои партньори и институции беше не жизнеспособно споразумение за всички страни, но вероятно унижението на цял народ”.

Преди това в Брюксел Ципрас обвини Европа, че изнудва страната му в нарушение на своите основополагащи принципи.

“Основополагащите принципи на Европейския съюз са демокрация, солидарност, равенство и взаимно зачитане. Той не почива на изнудване и ултиматуми”, каза Ципрас.

Гръцкият премиер удобно забравя, че правовата държава и върховенството на закона също са основни принципи на ЕС и те не позволяват да решаваме с вишегласие да не си плащаме дълговете.

Той пропуска, че европейската солидарност върви ръка за ръка с отговорността, че равенството се отнася за възможностите, а не за жизнения стандарт и конкурентоспособността и че обект на взаимното зачитане са не само длъжниците, но и кредиторите.

Освен отчаян и демагогски ходът на Ципрас е и самоубийствен – за него, за партията му, за Гърция. На 30 юни тя няма с какво да плати следващата си вноска към МВФ. От това следва дефолт – с всички ужасяващи последствия за страната. Финансовите пазари не се увличат по левичарска реторика. Тя ги плаши.

Абсурдно е да правиш всичко възможно да извадиш страната си от Еврозоната и да твърдиш, че “Гърция ще остане част от Европа”.

Абсурдна е идеята, че кредиторите ще се уплашат за целостта на еврото и ще сипят на Гърция €2 млрд., за да не банкрутира тя до 5 юли, а тогава да гласува против тях.

Референдумът с изгледи за победа на “не”-то ще каже на финансовите пазари, че споразумение и спасително финансиране за Гърция няма да има. Така той може да форсира паническо теглене на влогове и банкова криза още преди падежа на следващата вноска по дълга ѝ идния вторник. Хаосът може да настъпи за часове.

Еврозоната ще се оправи без Гърция. Гърция няма да се оправи без Еврозоната. Страна с такова управление започва да става по-вредна вътре в общата валута отколкото извън нея.

Европейски представител цитиран от “Дау Джоунс” отбеляза, че Ципрас кани гърците за гласуват за споразумение, което още не е постигнато. На масата на преговорите все още има само предложения. При това положение днешната Еврогрупа ще разглежда план “Б”, т.е. как да предпазят гръцките банки от вече нарастващата паника. Атинският всекидневник “Вима” съобщи за “обсада” на автоматите за теглене на пари.

Проблемът, който Гърция и Европа имат, излиза извън сферата на икономиката и финансите. Той е политически и името му е: леви популисти на власт.

Показателно е кои политически сили първи обявиха, че заедно с тях ще гласуват с “не” – коалиционните им партньори “Независимите гърци” (десни националисти, евроскептици) и нацистите от “Златна зора”. Тоест виждаме крайноляво и крайнодясно в естествена антиевропейска коалиция. Въпреки проевропейската реторика на СИРИЗА.

Партии като СИРИЗА никога не са управлявали в старите държави-членки на ЕС и на това той дължи високия си стандарт и благоденствието си. Затова пък новите, които десетилетия са били жертва на леви диктатури, добре познават опустошението, което те оставят след себе си.

Единствената надежда е, че неизбежната им катастрофа ще бъде катарзис за останалите и няма да се повтори в по-големи страни.

Ако Европа все още се стреми да не загуби Гърция, тя трябва да помогне на Гърция да се освободи от  Ципрас.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *