Призракът на Христо Иванов пак броди край Цацаров

Един призрак броди около българската прокуратура – на бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

Иванов плати с оставка неуспешния си опит за конституционни промени, които биха позволили смяна на главния прокурор Сотир Цацаров и разследване на ръководената от него институция.

Но ето, че по-късно препоръката за “независима проверка” на прокуратурата дойде в доклада на Европейската комисия за правосъдните реформи у нас.

 

Ivanov_Jourova

Христо Иванов като министър на правосъдието с ресорната еврокомисарка Вера Йоурова в Брюксел на 20 октомври 2015 година.

 

Иванов напусна поста си, след като не намери достатъчно вътрешнополитическа подкрепа за това, което искаше да направи.

Мнозинство от 204 депутати подкрепи конституционни промени, които бяха пародия на предложените от него. Цацаров победи. Но проблемите му май не са свършили.

На 17 декември, седмица след оставката на Иванов, премиерът Бойко Борисов изненада българските репортери в Брюксел с “току-що” хрумнала му идея да покани “европейски пратеници” като съветници на българските власти в реформите на прокуратурата.

“Защо да не ни помогнат с двама-трима експерти? Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави”, каза тогава Борисов.

Четиридесет дни по-късно внезапната му хрумка се появи в доклада на Комисията като препоръка. Брюксел приветства готовността на бългаското правителство да приеме помощ.

Това, което Борисов поради една или друга прчина не наложи по вътрешнополитически път (не коментирам причините за това), сега може да дойде като “искане от Брюксел”.

То би било извинителна бележка за премиера пред интересите, с които той очевидно се съобрази, разделяйки се с Христо Иванов.

 

Tsatsarov_Jourova

Главният прокурор Сотир Цацаров и Йоурова в Брюксел на 5 май 2015 година. Снимки Европейска комисия

 

Днес научаваме от говорител на Комисията, че дискусиите с българстата страна около характера на “техническата помощ” от “пратениците” продължават.

Изрично се напомня препоръката от доклада “България да започне независим анализ на прокуратурата, както предвижда правителствената стратегия за съдебна реформа”.

Напомнянията тук всъщност са две: Не само “Брюксел иска”, а и София е обещала.

Който си мисли, че се е отървал от Иванов, може да си е направил сметката без кръчмаря. Защото не става дума просто за бивш министър, а за очаквания на българите и за Европа, която ги подкрепя.

Тук си струва да припомним още два абзаца от доклада:

“Окуражително да се види, че българските съдии говорят открито в подкрепа на реформата в правосъдието”.

“Това е здравословен знак за нова по-уверена в себе си култура, развиваща се сред българските магистрати”.

Така че stay tuned. Предстоят нови епизоди в сериала “Българските съдебни реформи”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *