Малка корона-прогноза: Спасявайте туризма

Спасявайте туризма и транспорта. Това е посланието от досегашните икономически прогнози, свързани с коронавируса.

Специалистите поне засега прогнозират, че секторите, свързани с пътуванията, ще понесат най-тежко икономическите последствия от коронавируса. Туризмът е важен източник на приходи за България.

Този сектор и свързаните с него земеделие, търговия,  малки и средни предприятия, създават постоянна и сезонна заетост.

Предишни кризи, като тази с тероризма например, изгониха летовници от Египет, Тунис, Турция към Европа, включително и към България. Сега обаче не е сигурно, че туристите, които губи Италия непременно ще дойдат у нас.

Друг урок, които вирусът вече започва да ни предава, е че парите не могат да купят всичко. Те могат да стимулират търсенето, но предлагането е парализирано, защото заразата блокира производството.

„Светът е изправен пред медицинска извънредна ситуация, която паричната и фискалната политика не могат да решат“, казва  днес пред АП Холгер Шмидинг, главен икономист в частната германска банка “Беренберг”. 

Задаващата се рецесия за пореден път ще покаже на европейците колко са малки страните им поотделно. Липсата на достатъчно голям централен бюджет със стабилизираща функция, който да посреща шокове, различава ЕС от световните му конкуренти като САЩ и Китай.

Вместо него сега ще има 27 отделни стимула, ще видим колко убедителни и координирани ще бъдат. Съществуващият бюджет на ЕС е около 1% от неговия БВП, а фондът, който Брюксел предлага срещу коронавируса (€25 млрд.) – 0,1% от европейския БВП.

Друг въпрос е: какво  ще остане от правилата за финансова дисциплина на Европа след налагащите се фискални стимули, т.е увеличаване на публичните разходи. Доколко позволената гъвкавост на тези правила ще се окаже достатъчна? Какво ще стане със спредовете по дълговете на най-задлъжнелите страни от еврото, като например Италия? 

И най-сетне – ако първата реалност е заразна, животът в голяма степен се пренася във втората – виртуалната – с всички предимства и рискове. Важността на цифровизацията ще стане ясна на всички. 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *