Извинете, това Европа ли е?

Чеченска сотня* напада в петък вечер източния френски град Дижон.

Четири дни, до два часа преди полунощ в понеделник, вилнее в арабския му квартал, който френските медии наричат “чувствителен”.

Отмъщава на заподозрени търговци на дрога, за които се твърди, че са нападнали чеченски младеж.

Кадрите в Туитър са косонастръхвателни. Десетки въоръжени и закачулени младежи размахват автомати, пистолети, пушки помпи, метални пръти.

Чупят и палят автомобили. Бе Еф Ем казва, че са нападнали екип на телевизия Франс 3, потрошили са колата му и са я блъснали в горяща барикада, били са шофьора.

“Монд” цитира местния прокурор, че през уикенда са ранили тежко управител на пицария с огнестрелно оръжие.

Пред такива картини българите нямаме право да се оплакваме, че “държавата я няма”. И във Франция я няма.

Става дума за стълкновения, които са едновременно криминални и етнически.

Но не това е най-лошото. По-лошо е, че нито една от mainstream медиите не смее да нарече сама нещата с истинските им имена.

Арабският квартал Грезий, е “чувствителен квартал”. Чеченците са разчиствали сметки с “жители на Дижон”. Какви точно жители обаче?

Само прокурорът Ерик Мате си позволява да вдигне леко словесното перде на политическата коректност, като казва, че става дума за: “наказателна експедиция на чеченци, отмъщение срещу членове на магребската общност, които са нападнали (чеченски) младеж, може би в афера, свързана с трафик на наркотици”.

На кадрите ясно се виждат автомати “Калашников” и други – западно производство, пушки -помпи, пистолети, револвери, чуват се ясно изстрели. Според френските медии и до днес обаче “не е ясно дали тези оръжия са истински”.

Да тръгнеш на “наказателна експедиция” или да се браниш от нея с толкова много играчки?

Стига се дотам, че за да прекрати безредиците, властите трябва да изпратят в Дижон 150 пазители на реда, между които мобилна жандармерия, бригада за борба с престъпността, специални полицейски сили и командоси. Те, слава Богу – със съвсем истински оръжия.

Единствена лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен нарича това, което се вижда на кадрите, с действителното му име:

Банди повеждат етническа война с автоматично оръжие в ръце. Ето я, в цялата ѝ яснота, реалността на подивяването”.

Затова не бива да се учудваме, ако нещата продължават така, един ден Льо Пен да спечели президентските избори във Франция. Това би означавало: Сбогом Европа.

И би било съвсем заслужено за тази Европа. Как тя да променя нещата, като се страхува дори да ги назове?

_____________

*Поделение от 100 бойци

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *