Днес: Избори, Апартаментгейт, безработица

Избори. Днес имаме три интересни резултата от три важни избора. В Турция партията на президента Реджеп Тайип Ердоган претърпя болезнено поражение на местните избори в столицата Анкара от опозиционната Републиканска партия. Гласовете между кандидатите на управляващите до днес на обяд бяха на кантар в мегаполиса Истанбул, от чието кметство тръгна Ердогановото 16-годишното пребиваване на върха на властта. В Украйна народът избра професионален комедиант пред познатите му лица от политическата сцена на първия тур на президентските избори. Володимир Зеленский е с най-големи шансове и на балотажа. Словаците предпочетоха за държавен глава Зузана Чапутова адвокатка, природозащитничка и гражданска активистка пред заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, чиято партия се оказа омърсена от скандал, свързан с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му. Словашката президентка за разлика от турския и украинския й колега има предимно церемониална функция. Относителната международна тежест на трите страни, а оттам – и последствията от изборите – са трудно сравними. Ако има нещо общо в тях, вероятно то се събира в думата умора. Градска, образована и светска Турция е уморена от режима на Едрдоган. Неговата крепост е провинцията – малограмотна, малоимотна и битово консервативна. Украйна е уморена от несигурност, корупция и политическо шоу. Щом ще бъде шоу, поне да бъде професионално. Словакия е уморена от традиционния си елит и вероятно – от Брюксел.  Между другото резултатите в Турция и Словакия показват какво постига тези, дето душат свободното слово.

Пред-избори. Eдна от последиците на Апартаментгейт е, че кандидати за евродепутати, без никой да ги е питал, започват подробно да описват имотното си състояние във Фейсбук и да уверяват публиката колко обикновено е то. Не знам защо смятат това за достойнство, като имат и претенцията да бъдат десни (куцо и сакато стана консерватор). Постинги от този род ми напомнят за “произхождам от бедно работническо семейство…” Хората от моето поколение помнят тази знакова фраза. Политиците от по-новото поколение май не са я чували. Елате на себе си. Както е тръгнало, най-избираеми трябва да станат бездомниците. А колокото ти е по-голям апартаментът, толкова по-лош си. Не дай Боже, да имаш и асансьор.

Безработица. Данни на Евростат днес показват, че безработицата в ЕС за февруари 2019 г. (6,5%) е най-ниска откакто се отчита всеки месец за целия съюз от 2000 година. За България безработицата през миналия февруари е била 4,7% при 5,4% в същия месец, година по-рано. Според Алфа рисърч Апартаментгейт нанася сериозни щети върху доверието към ГЕРБ малко под два месеца преди изборите за Европейски парламент. Тези два месеца обаче са решаващи и в тях влиянието на скандалите се съизмерва с влиянието на основните икономически показатели. Напоследък съвсем забравихме за последните, а хората в крайна сметка гласуват с джобовете си.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *