300 думи: Коя жена биха избрали българите за президент?

Gender equality. За първи път жена става държавен глава на Гърция – битово консервативна, патриархална страна на всекидневно ниво. Преди да стане президент на републиката, Екатерина Сакеларопулу (63) беше пак първата жена начело на гръцкия върховен административен съд. Впечатляващ е политическият консенсус, който образува кандидатурата ѝ – 261 от 300 депутати я подкрепиха.   Чудя се коя ли ще е късметлийката при подобен опит у нас? Макар тук държавният глава да се избира пряко, а не от парламента. Мая Манолова? Едва ли. Засега не виждам у нас по-консесусна женска кандидатура от Лили Иванова.

Ако получите есемес от саудитския престолонаследник, изтрийте го веднага. Ще влезе в смартфона ви, ще копира интимната ви кореспонденция и ще я прати на медиите. Джеф Безос, завалията, така си изпатил. Не искам да бъда на мястото на шефа на сигурността му. Безос е собственик на Washington Post, за който работеше Джамал Кашоги, критикът на саудитската династия, убит през октомври 2018 в саудитското консулство в Истанбул. Месеци преди да бъде ликвидиран, някой явно много е искал да знае какво си говори с издателя си. Експерти от ООН смятат, че Мохамед бин Салман е помогнал да бъде хакнат телефонът на Безос.

Военна Европа. ЕС трябва да създаде “вдъхващи доверие военни способности”, казва в реч в Давос  председателката на Европейската комисия в Давос. Поредната декларация.

Импийчмънт. Републиканското мнозинство в Сената не позволява в процеса срещу Тръмп да бъдат изслушани бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън, държавният секретар Майк Помпео и сегашният шеф на кабинета му Мик Мълвейни. Тръмп вика в Давос, че няма нищо против да ги разпитат, но оставя на сенаторите да ги разпитат, но оставя на тях да решат дали така биха изложили на опасност националната сигурност.

Забрана за пътуване до САЩ. Тръмп вика, че ще прибави още седем страни към списъка – Беларус, Еритрея, Киргизстан, Мианмар, Еритрея, Судан и Танзания.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *