300 думи: А българската мрежа на Щирлиц?

Плащ и кинжал. Втора българска новина за един ден. Властите гонят още двама руски дипломати, обвинени в шпионаж – първи секретар и служител в търговското представителство. Това е трети скандал от жанра за по-малко от година. Реакцията на Москва, както и преди, е нагла. Малко научаваме обаче за местните връзки на тези щирлицовци. В същото време в мрежата спокойно се мъдрят такива неща.

Вот. Тук рядко обръщам внимание на вътрешни новини. Поради обикновената липса на такива. Но днес има една. Тя е, че докато Народното събрание обсъжда вот на недоверие срещу правителството, министър-председателят се среща с феновете  на футболен клуб. Едва ли може да се намери по-ярък пример за подреждане на приоритетите. И за това от кого зависи властта. Хазартът, от който се финансира въпросният клуб, е по-важен за правителството от града без вода. От това, че на 30 км от София имаме проблем характерен за Африка. След 13 години в ЕС. Много казва пренебрежението към парламента от премиер, който, строго погледнато, не може да бъде сигурен в мнозинството си. Борис Джонсън се опита да разпусне парламента, където нямаше мнозинство. Бойко Борисов просто не му обръща внимание. Нещата явно се решават другаде. Разминаването между политическия ритуал и житейската реалност е драстично.

Франция. Макрон говори за френски “сепаратизъм”. Има предвид младите поколения в имигрантските квартали. Подчертава, че бабите им, дошли от Алжир и Мароко, са обичали Франция и не са се забраждали. В същото време близо 400 хил. души протестират в Париж срещу реформата на пенсиите. Два месеца преди местните избори партии, различни от управляващата La république en marche се очертава да вземат кметствата на 42 града с над 100 хил. жители, пише Journal du Dimanche.

Китай. Мерките против разпространението на коронавируса вече засягат 40 милиона души, чието движение извън местата им на обитаване е ограничено. Починалите са 26. Затворени са и части от Великата китайска стена.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *