Числата - хубави, животът - не чак толкова

Статистически българската икономика “се оправя”, но младите и подготвените бягат от страната

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Днешната икономическа прогноза на Европейската комисия е добра за България. Растежът за миналата година (3 на сто) е над очаквания, а за тази се забавя по-малко от очакваното (за 2016 г. се предвижда да е 2 на сто при прогнозирани 1,5 на сто през февруари). Публичните финанси са здрави. Бюджетният дефицит е свит до 2,1 на сто от БВП при цел 2,8 на сто през 2015 година, тази година се очаква да падне на 2 на сто и на 1,6 на сто догодина. Съотношението публичен дълг-БВП бавно расте (26,7  на сто през 2015 година, 28,1 на сто през 2016 година и 28,7 на сто през 2017 година), но продължава да е едно от най-ниските в ЕС, където то е средно над 86 на сто, а в Еврозоната – над 92 на сто.

Въпреки това в българската картина остават тъмни петна. Безработицата намалява (9,2 на сто миналата година, 8,6 на сто тази и 8 на сто следващата), но не толкова заради увеличаването на заетостта (0,3 на сто тази година и 0,6 на сто следващата), колкото заради застаряването на населението и свиването на работната сила, като процент от която се изчисляват безработните. Завършването на европейски проекти и съответно – на усвояването на средства от тях забавя растежа така, че собствените резерви на икономиката не могат да компенсират. Частните инвестиции са в застой поради “избягване на рискове, неблагоприятна бизнес среда и слаби потоци от чуждестранен капитал”, пише в прогнозата.

Ето как вижда на този фон рисковете за България Кристалина Георгиева, заместник-председателка на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси:

“Въпреки положителната тенденция, редица рискове остават. България трябва да положи повече усилия, за да се увеличат частните инвестиции. Те са необходими за стимулиране на растежа и за противодействие на продължаващото изтичане на хора.  Макар това да води до по-ниска безработица, явлението е изкуствено –  България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната. Нужна е визия и стратегия за това как те да останат у нас, мотивирани да се развиват на територията на родината.

Важно е и максимално да се възползваме от еврофондовете и да ускорим усвояването на 32-та милиарда лева от новия програмен период, които се полагат на страната ни.  Към тях сега се добавя и нова възможност: инвестиционният план “Юнкер”. България не бива да пропуска този шанс да засили икономиката си и да разкрие повече работни места за хората.”

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *