Хванаха в Брюксел трима свързани с провален атентат в Париж. Вторият камикадзе от летището е Лаашрауи

Полицията в Брюксел днес арестува трима мъже, които според властите са свързани с провален вчера план за терористично нападение в Париж.

В същото време прокуратурата съобщи, че е идентифициран вторият камикадзе, самовзривил се на летище Завентем във вторник. Това е Наджим Лаашрауи, предполагаемият майстор на експлозивите, използвани в парижките атентати от 13 ноември м.г.

Силите за сигурност са в процес на унищожаване на ислямистка терористична мрежа, стояща зад нападенията в Париж и в Брюксел, но остават още нейни клетки, които са заплаха, заяви френският президент Франсоа Оланд.

“Знаем, че има и други мрежи. Дори тази, която е зад атаките в Париж и в Брюксел да е в процес на заличаване, заплахата остава”, каза той преди среща с бившия израелски президент Шимон Перес в Париж.

Германската полиция е арестувала двама души в Дюселдорф и Гисен заподозрени във връзка с атентатите в Брюксел, съобщи сп. “Шпигел”. В мобилния телефон на единия тях е имало съобщение от името на един от атентаторите-самоубийци на брюкселското летище Ибрахим ел Бакрауи, което  гласяло “край” получено минути преди експлозиите.

Пукотевица и зрелищен арест в Скаарбеек

Телевизия РТЛ по-рано днес показа любителски видеозапис от белгийската столица, на който полицейски коли са препречили трамвайна линия от двете страни на спирка близо до оживения площад Мезер в северния квартал Скаарбеек.

Под навеса на спирката на земята лежи мъж, очевидно ранен, който държи в протегнатата си ръка сак. Към него се приближава робот за обезвреждане на експлозиви. Зад полицейските коли, с насочени към мъжа амтомати, дебнат полицаи.

На спирката се появява малко момиченце, което полицай изтегля встрани, докато двама негови колеги го прикриват с щит и насочени към падналия на земята мъж оръжия.

“Това стана изключително бързо, за 20 секунди”, разказа очевидец на сцената.

Полицейски автомобили без опознавателни знаци са блокирали района, мъжът – обект на операцията е бил прострелян в крака, районът е бил обграден от въоръжени до зъби цивилни полицаи, които са дебнели в засада. Той е държал жена и момиченце като заложници, съобщи РТЛ.

Френска връзка

Кметът на Скаарбеек Бернар Клерфай не го назова, но каза, че мъжът е свързан с с арестувания вчера в парижкото предградие Аржантьой Реда Крикет, криминално проявен със задочна присъда от десет години затвор в Белгия от миналата година за набиране на джихадисти за Сирия. Той според френските власти е бил в “напреднал стадий” на подготовка на терористична атака.

По-късно белгийската федералната прокуратура потвърди връзката между арестите в двете страни. Тя съобщи, че днес при подобни акции в Брюксел, в общините Сен Жил и Форе, са задържани още двама души заподозрени в съучастие с Крикет, които назова като Тауфик А. и Салах А. Първият от тях също е бил ранен в крака.

Трима от арестуваните вчера в Брюксел шест души са освободени, а трима остават в ареста, съобщи още прокуратурата. Тя идентифицира двама от задържаните като Фейсал А. и Абу А.

“Ловът е открит”

“Бомбата у Крикет е била вече готова и полицията я е обезвредила”, каза Клод Монике, белгийски експерт по антитероризъм.

“Действат възможно най-бързо, за да предотвратят атентат през великденските празници”, добави той, визирайки службите за сигурност в Германия, Франция и Белгия. “Въпросът е колко лица още са на свобода. Ловът очевидно е открит и няма да спре, докато не бъдат заловени всички”.

Католическият Великден е в неделя.

Скаарбеек е най-голямата община в Брюксел, която заема почти цялата северна част на столицата. Там живеят компактни маси мюсюллманско население, главно турци и араби.

По-рано белгийските медии съобщиха за детонации в Скаарбеек по време на продължаващата от вчера полицейска операция в Брюксел, в която дотогава имаше седем арестувани.

Разследващите смятат, че един от тях е съучастник на самовзривилия се в метрото Халид ел Бакрауи, предаде агенция Ройтерс, цитирайки неназован източник близък до следствието.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *