Съдът на ЕС вади Хамас от списъка на терористичните организации

Съдът на Европейския съюз днес извади палестинската организация Хамас от списъка на ЕС на терористичните организации.
Той обаче остави в сила ограничителните мерки спрямо нея (замразяване на авоари) следващи от черния списък за три месеца, през които решението ще се обжалва, а държавите-членки трябва да представят повече доказателства, че Хамас, под чийто контрол е ивицата Газа, е терористична група.
Решението на съдиите съвпада с деня, в който Европейският парламент в Страсбург трябва да гласува по правно необвързваща резолюция за признаване на палестинската държава.
ЕС преразглежда черния си списък всеки шест месеца. Той продължава да смята Хамас за терористична организация и че решението на съда има процедурни, а не материални основания, каза говорителка на Европейската служба да външно действие, дипломатическото ведомство на съюза.
ЕС включи Хамас в черния си списък през 2003 година. Организацията обжалва решението по примера на Тамилските тигри от Шри Ланка. Преди няколко месеца базираният в Люксембург Съд на ЕС ги извади от списъка поради липса на достатъчно доказателства, че са терористи.
Преди решението да бъде произнесено, говорителят на израелското външно министерство Еманюел Нахшон, че съдът няма да извади Хамас от списъка, а само ще поиска повече доказателства, за да остави организацията в него.
Израелски и европейски дипломатически източници определиха евентуалното оневиняване на Хамас като “краен абсурд”, посочвайки, че само преди месец тя пое отговорността и отпразнува атентат срещу синагога.
Реакцията между политиците в Израел беше далече по-остра.
“Европейците трябва да вярват, че тяхната кръв е по-свята от израелската и че израелската кръв е евтина”, заяви депутатът на Ликуд от Кнесета Дани Данон. “Европа май е забравила, че Хамас отвлече трима младежи и изстреля хиляди ракети срещу израелски цивилни миналото лято”.
В общо комюнике лидерите на Партията на труда Исаак Херцог и на партия Хатуна Ципи Ливни нарекоха решението на съда “голяма грешка”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *