Статуквото се връща, да. Но вече не е мръсна дума

С Вежди Рашидов на председателското място в Народното събрание т.нар. “статукво”се връща, да. Но никой не протестира. Улиците са празни.
“Статукво” вече не е мръсна дума. Тя по-скоро е синоним на спасение.
Партиите на статуквото ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ показаха инстинкт за самосъхранение.
За разлика от жълтопаветните реформатори ПП и ДБ, по-старите формации усетиха навреме, че всички губят от патовата ситуация.
Освен инстинкт за самосъхранение, те проявиха и здрав разум, т.е., разбиране, че всички са малки и компромисът е неизбежен.
ПП и ДБ продължиха с радикализъм, който е несъразмерен на възможностите им. Те продължават да отричат реалностите и затова вървят по пътя на ИТН. Ако наистина скоро има нови избори, ще видим това в резултатите.
Защо ли? Защото жълтопаветната революция приключи безславно. Хората не видяха нищо от обещаните им по площадите резултати.
Днес, на фона на войната и инфлацията, те искат стабилизация и не неясното ново, а изпитаното старо.
Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ спечелиха не битката, а войната, защото т.нар. “промяна”, не показа по-добра реална алтернатива.
Промяната е неизбежна. Но специално тази промяна няма да продължи. Тя свърши – точно така, както заслужи. Независимо дали ще имаме правителство или избори.

Leave a comment

1 Comment

  1. Промяната е неизбежна, но не по този начин. И очевидно не засега. Това е съвсем точно!
    Вероятно трябва да се изчака с оценката, дали БВ ще стане част от статуквото.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *