Само на 34, от еднополов брак и ... министър-председател

Най-младата министър-председателка в света е на път да стане финландката Санна Марин. Тя е израснала в еднополов брак. Тя е първият член на семейството си, които има висше образование. На 27 години е оглавила градската администрация в Тампере, на 30 е избрана в парламента, а от миналия юни е министърка на транспорта и съобщенията. Отговорностите не ѝ пречат да има дъщеричка на година и десет месеца. И най-важното в българския контекст – тя е социалдемократка. Т.е. съпартийка на Корнелия Нинова в Партията на европейските социалисти.

Френските синдикати не се отказват да стачкуват срещу реформата на пенсионната система. Правителството не се отказва да я проведе докрай. Синдикатите се заканват да държат страната в транспортна парализа през празниците. Надяват се да принудят властите да отстъпят пред тях както през 1995 година при премиера Ален Жупе. Уместен коментар на Ан Бауер от Les Echos (доскорошна кореспондентка на изданието в Брюксел):

“Кой ще плаща пенсиите на железничарите и на машинистите на метрото, когато всички линии бъдат автоматизирани? Ако синдикатите гледат дългосрочно, би трябвало да се тревожат преди всичко да не влязат в категорията на изчезващите професии”. (Подчертаването е мое – В.Ж.).

Виктор Орбан създава Национален културен съвет.  Той ще отговаря за “обединената стратегическа насока на различните сегменти на културата” според законопроект, който казва и че културните организации трябва “активно да защитават интересите на националното благоденствие и развитие”. Либералната и културната общественост протестират. Близо 50 000 са се подписали под петиция срещу законопроекта, която актьори четат преди представления в театрите.

Тези, дето “бият негрите”, наложиха на Русия пълна спортна изолация. Заради допинг.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *