Председателят на Европарламента под обстрел заради Станишеви

Името Моника май не носи късмет в политиката. Още от времето на Бил Клинтън в Белия дом.

Председателят на Европейския парламент, германският социалист Мартин Шулц, също рискува да се присъедини към клуба на пострадалите от Моника. Но не Люински, а Станишева.

Шулц е кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да оглави Европейската комисия след изборите за Европейски парламент през май. И май едно от слабите му места ще носи споменатото име.

Днес евродепутатката Ингеборг Гресле, немска християндемократка в парламентарната комисия по бюджетен контрол, му поиска обяснение как така под негово ръководство парламентът е финансирал с 60,000 евро “Актив груп”, пиар фирмата на съпругата на лидера на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев.

“Администрацията на Европейския парламент под ръководството на социалиста Мартин Шулци дава договор за 60000 евро на председателя на ПЕС – това мирише на политически услуги”, каза днес Гресле в изявление. “Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц трябва да изясни този въпрос и да направи публични обстоятелствата и процедурите, при които този грант е бил даден на компанията на госпожа Станишева”.

Гресле, която е говорител на групата на Европейската народна партия по бюджетния контрол, има репутация на финансов териер. Неотдавна тя поиска проверка по финансирането на Станишева и не се задоволи, когато последната вчера обяви, че се отказва от проекта и връща парите. Според нейно писмо, публикувано от сайта “Бивол”, фирмата е получила половината от тях като авансово финансиране.

Гресле настоява за пълно разследване на случая, защото според нея Станишеви са в конфликт на интереси – първо заради лидерските постове на съпруга в БСП и ПЕС и второ – заради обявената му в понеделник кандидатура в европейските избори като лидер на социалистическата листа в Бургас. Според немската евродепутатка под ръководството на Шулц Европейският парламент финансира от бюджета си неговата предизборна кампания.

“Конфликтът на интереси беше очевиден, даже преди г-н Станишев да обяви, че ще е кандидат в европейските избори”, заяви Гресле.”Дали г-н Шулц използва пари на парламента да подпомага политическите си приятели?”

Вчера Гресле каза, че не знае, дали администрацията на парламента е проверявала доколко “Актив груп” е изпълнила договора си по проекта. Ако фирмата не го е спазила, би могла да бъде и глобена.

Политическите щети засега обаче изглеждат по-тежки от финансовите. Шулц тръгва към върха на изпълнителната власт в ЕС с петно от българска корупция на ревера. Не особено конкурентноспособна стартова позиция.

Leave a comment

1 Comment

  1. Трябваше да очакват подобни петна, “Хохегер” не им ли беше за поука на евросоциалистите.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *