Още еврофондове за България под въпрос

Поредното съобщение, че Европейската комисия ще прекъсне или замрази още плащания за България, се оказа леко преувеличено. Но само леко.

Говорители на Комисията обявиха във вторник, че тя още не е “спряла” никакви пари извън Оперативна програма “Околна среда”, но рискът да го направи е реален.

Комисията може да забави плащания от Европейския социален фонд (ЕСФ) за идните седем години заради лошо според нея функциониране на българската агенция по заетостта, каза ресорният говорител Джонатан Тод.

Колегата му по земеделието Роджър Уейт потвърди, че Брюксел иска от властите ни обяснения за финансиране на медии с пари за техническа помощ по програмата за развитие на селските райони.

“Ще се отнася до оперативните програми “Конкурентоспособност” и “Регионално развитие”, от страна на Комисията не се обсъждат никакви прекъсвания на плащания или финансови корекции”, посочи говорителката по регионалната политика Ширин Уилър.

Тя обаче не изключи за последните програми финансови корекции да поискат националните одитни власти. “Важно е да се знае, че в случая с прекъсването на плащанията за Оперативна програма “Околна среда” (което Комисията обяви миналия петък – б.а.) българските одитни власти бяха тези, които откриха нередностите и алармираха Комисията. Това показва, че системата работи”, каза Уилър.

Най-застрашително изглежда положението в земеделието. Там от Брюксел могат да намалят или отложат плащания, ако се окаже, че пари за техническа помощ от програмата за развитие на селските райони са били неправилно използвани за популяризирането ѝ в медиите, каза Уейт.

Комисията очаква резултати от разследването на случая у нас. Експерт в от съответната служба сподели, че от земеделското министерство трябва да се обясняват как са похарчени малко под 500 000 евро при министъра на ГЕРБ Мирослав Найденов.

“Комисията може да реши да намали или да отложи междинни плащания, ако се окаже, че не са спазвани приложимите правила, или ако европейските фондове са били неправилно използвани,” каза Уейт.

Отделно че България рискува да изгуби част от 286 милиона евро по същата програма, чийто срок да бъдат похарчени изтича в края на годината. За първите три тримесечия са изплатени 112 милиона евро.

“Съвсем обичайно е повечето плащанията да останат за последното тримесечие”, каза Уейт. Ще знаем колко от оставащите пари България ще оползотвори, след като в края на януари 2014 г. тя представи на Комисията последните за тази година искания за осребряване.

Говорителят предупреди, че не става дума парите просто да бъдат похарчени по някакъв начин, защото, ако той не отговаря на правилата, България ще трябва да ги връща с прибавени към тях глоби.

Комисията многократно е получавала оплаквания от граждани, включително и от работодатели, от Агенцията по заетостта в България, каза Тод. По думите му тя няма подготвен персонал и не се ползва с необходимото обществено доверие.

“Имаме проблем с безпристрастността на агенцията и начина, по който обслужва гражданите”, каза той.

Тод каза, че реформа на агенцията е минималното условие, за да почне страната ни да ползва средствата от ЕСФ през започващия догодина нов седемгодишен бюджетен период на ЕС. Фондът е основен източник на финансиране за борба с безработицата и за преквалификация.

“Ако първоначалните условия не са изпълнени, може да има значителни забавяния в одобряването на новата оперативна програма свързана с ЕСФ през периода 2014-2020 г.”, заяви Тод.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *