НАТО на 70: САЩ и Турция срещу Германия и Франция

Ето какво отбелязвам в новините днес:
Президентът на САЩ отново напада европейците в навечерието на срещата на върха на НАТО в Лондон, бидейки особено агресивен този път към Франция, без да забрави да зашлеви и Германия.
Тръмп нарича “злобно” и “неуважително” изказването на френския му колега Еманюел Макрон за “мозъчната смърт” на НАТО и споделя, че му се привижда как Франция напуска НАТО, от което той самият искаше да изтегли САЩ преди година заради неравновесието в отбранителните разходи на съюзниците. Тръмп добавя, че германските отбранителни разходи са “обидно ниски” на фона на мощта на германската икономика и напада френския данък върху Google, Apple, Facebook и Amazon. Той декларира: “Харесвам Турция” и обявява нейния президент Реджеп Тайип Ердоган за “добър член на НАТО, въпреки че напук на предупрежденията на САЩ купува руски ракети С-400. Традиционния в такива случаи въпрос “къде сме ние?” оставям на въображението на моите читатели.

Какво друго днес?

Финландският министър-председател Анти Рине подаде оставка под натиск от партньор в петпартийната му коалиция, който го критикува, че зле се справил със стачка в пощите и авиокомпанията “Финеър” през последните две седмици. Очаква се коалицията да се запази начело с нов премиер. Кризата идва в последния месец на финландското председателство на Съвета на ЕС.

Тръмп побърка борсите с идея да отложи търговската сделка с Китай до  изборите за президент на САЩ идния ноември. Блъф или не, питайте как се чувстват инвеститорите.

САЩ плашат Франция с мита от $2,4 млрд. заради дигиталния данък срещу  Google, Apple, Facebook и Amazon. Франция ЕС също плашат с ответни мерки.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *