Натовско оръжие в армията на Путин

Вижте тази снимка:

Това е част от съвместната руско-беларуска военна групировка, която се сформира в момента на територията на Беларус.

Кадърът се разпространява в Туитър.

На него се виждат две колони бронирани машини. Лявата е явно беларуската, което личи по знамето. По същия признак вдясно се откроява руската колона.

Важното в тази снимка са първите две машини в нея. Те са от италианските леки многоролеви превозни средства Iveco Hussar.

Те са на въоръжение в армиите на ред натовски държави като Албания, Белгия, Великобритания, Италия, Норвегия и Испания, Словакия, Хърватия, Чехия.

Сред държавите нечленки на НАТО, които ги използват, са Австрия, Бразилия, Индонезия, Катар, Ливан, Русия, Тунис, Туркменистан.

Руската армия е получила 67 бойни машини от този вид през 2012 г. Още 358 са били сглобени в самата Русия между 2013 и 2014 г. Още няколко стотици трябва да бъдат доставени на руската военна полиция, пише в Уикипедия. Не е ясно как би станало това при сегашните международни санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Освен това Русия е доставила такива машини собствено производство на режима на Башар Асад в Сирия.

През септември 2014 г. правителството на Италия е потвърдило разрешение за износ на машини Iveco-Hussar за Украйна на стойност €41 млн., но доставката никога не е била потвърдена. Известно е, че в момента Въоръжените сили на Украйна имат няколко такива машини, пленени от руските войски.

Разбира се, Италия далече не е единственият пример на европейска държава, изнасяла специална продукция за Русия или произвеждала я съвместно с нея. В този бизнес бяха големи германски и френски фирми.

Днес това се отчита като грешка с голямо и фатално закъснение.

От българска гледна точка е за отберязване, че дори Русия вече има натовско въоръжение, но членката на алианса България – все още много малко в сравнение с нуждите ѝ.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *