Могерини: Съветът за сигурност не е против операция на ЕС срещу трафикантите

Съветът за сигурност на ООН е склонен да даде мандат на ЕС за военна операция срещу трафикантите на хора в Средиземно море, каза днес ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини. Колкото по-бързо държавите-членки се споразумеят за тази операция, толкова по-бързо може да се очаква резолюция на Съвета за нея, посочи тя преди днешното съвместно заседание на министрите на външните работи и на отбраната на 28-те в Брюксел.

“Мисля, че след като вземем решение днес, е по-вероятно Съветът за сигурност да приеме резолюция”, каза Могерини. “Ние търсим партньорство с либийските власти, с всички релевантни либийски власти и това също може да улесни резолюцията в Съвета за сигурност… Аз не видях някаква голяма политическа съпротива или опозиция срещу резолюцията. Очевидно, че след като приемем решението да започнем операцията днес, ще бъде по-спешно и по-ясно за Съвета за сигурност да започне подготовката на тази резолюция”.

Могерини беше в централата на ООН миналата седмица, за да търси подкрепата на Великобритания и Франция, постоянни членки в Съвета за сигурност  за резолюцията. Тя трябва да бъде по глава 7 от Устава на ООН – действия отнасящи се до мира, нарушения на мира и агресия. Тя би позволила на европейски бойни кораби и авиация да откриват, преследват, залавят и унищожават съдове на трафиканти на хора край либийския бряг, включително като влизат в либийските териториални води.

Поради безвластието, което днес цари в Либия, тя основен транзитен маршрут за десетки хиляди мигранти от третия свят, основно от субсахарска и западна Африка, към Европа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който участва в срещата на министрите, допусна възможността т.нар. Ислямска държава да внедрява свои бойци в бежанските групи, които биха поставили приемащите ги страни пред терористична опасност. Съществуват данни, че Ислямска държава, която установи свое присъствие в Либия, прибира половината от приходите на трафикантите.

Неясно до този момент остава с кои либийски власти смята да си сътрудничи ЕС. Легитимно избраните парламент и правителство, които Европа признава, не контролират крайбрежието. Господстващата там въоръжена групировка предупреди, че при липса на споразумение с ЕС може да обстрелва неговите кораби и авиация ангажирани в операцията.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *