Критичен евродоклад утре: "Има политическо влияние върху съдебната система"

Докладът за правосъдието и вътрешните работи, който Европейската комисия трябва да обяви утре, ще е критичен и не дава основания за прекратяване на наблюданието над страната ни. Вместо перспектива то да завърши седем години след началото си, ще има нови препоръки.

Това съобщи днес европейски източник, запознат с документа и пожелал анонимност.

В положителната част на доклада Комисията признава известен напредък на България в назначенията, управлението на наблюдаваните области и работата на Висшия съдебен съвет.

“В същото време това е критичен доклад. Той не е партиен и политически, покрива управлението на три правителства за 18 месеца и отбелязва, че тази политическа несигурност не помага”, каза източникът.

“Отбелязано е, че наблюдението от Комисията помогна да бъдат отменени противоречини назначения заради проблеми с почтеността на кандидатите. Главното от тях е на шеф на ДАНС, за когото има отделен абзац”, посочи той.

“Има хора, които продължават да избягват правосъдието, има политическо влияние върху съдебната система “, добави източникът, без да уточнява имена.

Докладът ще съдържа препоръки по всеки от шестте показателя на наблюдението. Той ще препоръчва на следващата Европейска комисия да публикува следващия редовен доклад по него след около година. Окончателното решение за това ще вземе тя.

“Наблюдението ще го има дотогава, докогато е необходимо. Българските власти трябва да знаят, че ЕС няма да го замете под килима”, каза източникът.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *