Критик на Си изчезва след есе, в което го нарича...

…”клоун”, предава Ройтерс.

“Видях не император, който стои, показвайки “новите си дрехи”, а клоун съблечен гол, който настоява да продължи да бъде император”, пише в есето Рен Жицян, видна фигура в Китайската комунистическа партия (ККП).

Рен Жицян. Снимка Уикипедия

То се отнася за реч китайския президент Си Цзинпин на 23 февруари и твърди, че ако властите са признали и взели по-рано мерки срещу заразата, тя е нямало да стигне до днешния си мащаб и да вземе толкова жертви. Текстът е публикуван от базирания в САЩ новинарски уебсайт China Digital Times .

Рен не е виждан от 12 март. Той е разпространил есето между свои съмишленици в страната. Речта на Си, която коментира, е била предавана по телеконферентен път до 170 000 членове на ККП.

Ето два цитата от крамолното есе:

“Без медии, представляващи интересите на хората, публикувайки истинските факти, животът на народа е разоряван и от вируса, и от голямата болест на системата”. 

“Тази видеоконферентна реч може също да отразява криза на управлението вътре в Партията, но тя не показа на хората, че е имало критични мнения на срещата, тя не разгледа нито разкри никакви факти, тя не изясни причината за епидемията и все още никой не е бил разследван или е признал своята отговорност”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *