Захариева: Европа търси светила да анализират Цацаров

Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия и няколко държави-членки в момента търсят най-добрите си експерти, които да съветват българските власти за реформата на прокуратурата, съобщи днес министърката на правосъдието Екатерина Захариева.

“Наистина е много важно да се намерят експерти, които познават ситуацията в България, които са действащи прокурори и които могат да допринесат добавена стойност, а не тепърва да се запознават със ситуацията”, каза Захариева.

Те ще дойдат у нас на няколко мисии и правителството се надява докладите от тях да са готови до края на тази година.

Публикуваният на 27 януари доклад на Комисията за правосъдието и вътрешните работи в България препоръча “независима проверка” на прокуратурата заради аферата “Янева-Ченалова”. Преди това министър-председателят Бойко Борисов беше поискал ЕС да прати на България експерти, които да помогнат със съвети на реформите в системата на правосъдието.

“Дали ще го кръстим експерна помощ, техническа помощ или независим анализ, анализ и препоръки ще бъдат направени”, каза Захариева.

Тя подчерта, че те ще бъдат направени в партньорство с Министерството на правосъдието и прокуратурата.

“Считаме, че е хубаво да се проследи разследването и преди прокуратурата” , каза тя. “Те ще направят анализи и ще препоръчат мерки, но работата трябва да си свършим ние. Никой няма да ни напише законите. Никой няма да разследва вместо нас”.

По думите ѝ докладите на експертите няма да имат пряко отношение към редовните годишни доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас, но изпълнението на препоръките от независимите анализи ще се отразят на тези доклади.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *