Животът днес извън Божков и Доган

Италия. Публичният дълг на Италия може да стигне до 165% от БВП тази година от 134% по-рано, но остава устойчив заради ниските лихви и програмата на ЕЦБ за изкупуване на дълг, прогнозира британската банка Барклис.

Дългове. Гръцките банки продължават гратисния период по изплащането на €18 млрд. заеми към тях до края на тази година. Срокът беше до края на септември, на банковата асоциация реши да го удължи още заради дълбочината на рецесията. Над €12 млрд. от тези парѝ са заеми за домакинства и малки предприятия.

Китай. Шефът на ФБР го определи като “най-голямата дългосрочна заплаха за САЩ”. “Залогът не може да бъде по-голям”, каза Кристофър Рей. “Китай е впрегнал усилията на цялата държава да стане единствената суперсила в света с всички средства”. Междувременно, Пекин отказа да участва в преговорите за нов договор за стратегическите ядрени оръжия със САЩ и Русия. Китайски началник вика, че ще се навие на такива преговори, когато САЩ съкратят техните ядрени бойни глави до нивото на китайските. Според него американците знаели, че Китай ще откаже и затова го поканили, за да имат претекст да провалят преговорите и да не бъдат обвързани с нов договор СТАРТ. Сегашният изтича през февруари 2021 г. САЩ имат 6185 ядрени бойни глави, Русия – 6490, Китай – 290 (с 10 по-малко от Франция). За оценката на всички ядрени бойни арсенали по света, вижте тук.

Коронавирус. Австрия налага карантина на идващите от България, Румъния и Молдова. По-рано я наложи на пристигащите от Западните Балкани. Втора вълна – може, но втора пълна карантина Франция не може да издържи, вика новият ѝ премиер Жан Кастекс. Би имало само отделни райони под ключ. Междувременно заразените в света приближават 11 милиона, а починалите са почти 540 хиляди.

Бой и сръбска музика. Хиляди протестираха снощи в Белград против възстановения заради коронавируса полицейски час. Разгневена тълпа успя да проникне в Скупщината (парламента). Ранените са 60 , главно полицаи (43) и три коня. Арестувани са 20 души.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *