ЕС поставя ултиматум на Русия

“Президентът Путин трябва да спре тази война незабавно и безусловно”.

Това заяви днес в декларация върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Поводът ѝ е клането в киевското предградие Буча, за което са обвинени войските на Руската федерация.

В дипломатическия речник думата “безусловно” има силата на ултиматум. Исторически този ѝ смисъл се корени още във времената на Наполеон Бонапарт и на Гражданската война в САЩ, но в съвременността я свързваме главно със съюзническите конференции в Казабланка през 1943 г. и в Потстдам през 1945 г. по време на Втората световна война.

В първата президентът Франклин Д. Рузвелт обявява, че целта на съюзниците е “безусловната капитулация” (unconditional surrender) на държавите от Оста. Същият израз намира място по адрес на Япония и в декларацията от Потсдам от 26 юли 1945 г., след като Германия вече е подписала пълната си и безусловна капитулация.

Целта на тази формулировка тогава е да изключи всяка възможност за сепаративни преговори между Германия, Италия и Япония и някого от съюзниците и възможността режимите в Берлин, Рим и Токио да се измъкнат от възмездие за престъпленията си.

“Безусловно” означава, че пътят към каквито и да бъдат преговори и сделки е затворен. Противната страна е изправена пред избор – да се предаде без никакви условия и гаранции, просто за да оцелее, или да се сблъска със сила способна и решена да я унищожи.

Критиците на израза смятат, че през втората Световна война той е проработил в полза на нацистката и японската милитаристка пропаганда, които са призовавали германците и японците да се съпротивляват до последна капка кръв.

Днес, поне аз чета думата “безусловно” в обикновено много внимателно редактираните изявления на Европейския съюз като крайно втвърдяване на позицията на Европа и решимост за крути мерки спрямо Русия.

Според мене Борел казва на Путин: Или спираш веднага, или ще ти стоварим санкции, каквито не си и сънувал.

Симптоматично е, че тази декларация идва, часове след като се чуха синхронни призиви от Берлин и от Париж за нови европейски санкции срещу Русия.

Идните дни ще покажат доколко Европа е способна на решителни действия и главно – да понесе икономическа болка и да рискува социална нестабилност – като се откаже от руските енергоносители и лиши Путин от основния му източник на приходи.

В крайна сметка, това е война на издържливост.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *