Европа решава другата седмица за нови санкции срещу Русия

Европейският съюз трябва да удължи в понеделник черния списък на сакнционираните със замразяване на активи и визови забрани лица заради конфликта в Украйна, съобщи негов висш представител днес.
Решението е предвидено като точка без дискусия в дневния ред на Съвет по външни работи, където засега главните теми на дискусията са Либия и Африка. Предвижда се обаче шефката на европейската дипломация Федерика Могерини да докладва пред външните министри как върви подготовката на нови икономически санкции срещу Русия, която те ѝ възложиха на предишния си съвет.
“Новия черен списък е свързан със събитията от миналата седмица – обстрела на Мариупол”, каза представителят.
“Ако положението се влоши, ще има пълна дискусия за Украйна между министрите и после въпросът ще бъде отнесен до срещата на върха на ЕС”, добави той, визирайки Европейския съвет насрочен за идния четвъртък. “Още икономически санкции – това е решение за държавните и правителствените ръководители”.
Следващите стъпки на ЕС ще зависят от разговорите на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд с руския президент Владимир Путин, които започнаха по-рано днес в Москва, каза още източникът. Вчера те се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко в Киев.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *