Докъде стига депутатският имунитет в Европа

Депутатите в най-бедната и беззаконна страна на Европейския съюз, България, изглеждат най-защитени от наказателно преследване в Европа.

В сравнение с тях колегите им от другите държави-членки се радват на много по-ограничени привилегии в това отношение.

Полицията във Великобритания, Белгия, Испания, Франция, Холандия не би имала никакъв проблем да арестува Волен Сидеров, ако беше член на някой от техните парламенти и беше направил това, което направи пред прословутия “клекшоп” на ул. “Раковска в София”.

Да видим докъде законът брани народните избраници в девет други страни на ЕС, където много българи отиват да живеят и работят.

Примерите са подредени по азбучен ред. За изчерпателен преглед и юридическа прецизност виж тук:

Белгия

Конституцията позволява да бъде заведено дело срещу член парламента възоснова на престъпни деяния извън гласуванията и изразените мнения в изпълнение на неговия или нейния парламентарен мандат.  Полицията може да арестува депутат, без да иска разрешение от парламента, ако го залови на местопрестъплението*, или ако парламентът не е в сесия. Във втория случай депутатите могат да поискат освобождаване на колегата си, когато бъдат свикани на сесия. По време на сесия разрешение за наказателно преследване срещу член на парламента дава неговият председател. Обикновено това става по искане на прокуратурата.

Великобритания

Членовете на камарите на общините и на лордовете се радват на свобода от арест, но тази привилегия е отменена преди 200 годинr, що се отнася до криминалните делa. От нея е останало само задължението на местния полицейски началник да докладва на предстоятелите на двете камари. На практика единственият имунитет, от който британските депутати се ползват днес индивидуално, е тяхната свобода на словото и на действието по време на парламентарните заседания. Членовете на Камарата на депутатите могат да бъдат арестувани в самата нейна сграда, ако бъдат заподозрени в престъпление.

Дания

Имунитетът пази депутатите само срещу публично наказателно преследване и задържане и само когато не са хванати на местопрестъплението…Имунитетът, що се отнася до изявленията на депутатите, се покрива само за тези от тях, които са направени в сградата на парламента, както и извън нея, но са пряко свързани с дейността им като законодатели.

Германия

Имунитет имат само членовете на Бундестага. Членовете на Бундесрата (Федералния съвет), които са назначени от правителствата на провинциите, нямат имунитет. За изказванията си членовете на Бундестага са защитени от наказателно преследване само за това, което са изрекли или написали в сградата на парламента или в неговите издания. За всичко друго трябва разрешение от Бундестага, за да бъдат преследвани наказателно и/или арестувани. То обаче не е необходимо, ако депутатът бъде заловен в процес на извършване на незаконно деяние или на следващия ден.

Гърция

Свободата от наказателна отговорност има само за изразените от депутатите мнения и гласуванията им в изпълнение на техните задължения. Те обаче са наказателно отговорни за обидни или клеветнически твърдения изказани публично извън работата им в парламента, например на срещи с избиратели. И гръцката конституция позволява членовете на парламента да бъдат разследвани, арестувани и обвинявани, ако са заловени в процеса на извършване на “очевидно престъпление”.

Ирландия

Конституцията брани членовете на парламента от всяко ограничение на тяхната свобода на словото и на действието. Тя обаче предвижда изключения за сериозни престъпления и нарушения на обществения ред. Имунитетът  не се простира върху деянията извършени извън задълженията на парламентариста, освен ако той не може убедително да ги свърже с него.

Испания

Депутатите и сенаторите не могат да бъдат задържани, освен когато са заловени на местпрестъплението. За да бъдат обвинени, трябва разрешение от съответната камара на парламента.

Франция

Същото изключение съществува и във френския основен закон. Членът на парламента, когато не упражнява мандата си, е напълно наказателно отговорен както всеки друг гражданин за своите дела и думи.

Холандия

Депутатът се ползва с имунитут за всичко, което извършва в изпълнение на парламентарния си мандат. Тези действия, които не могат да бъдат свързани с него са изключени. Имунитетът осигурен от конституцията не включва ограничения за условията, изисквани, за да бъдат предприети правни действия спрямо член на парламента. От 1848 година не е необходимо разрешение от парламента, за да започне наказателно преследване срещу негов член, който е злоупотребил с мандата си. Закон от 1994 година дава на депутатите същия статут както на обикновените граждани, що се отнася до процедурите и изпълението на присъда за престъпление от общ характер. За престъпления, които членовете на парламента са извършили във връзка с изпълнението на своите мандати е компетентен Върховният съд.

————————————

*Латинският правен израз за “на местопрестъплението” или “в процес на извършване на престъпление”, който е използван във всички примери е in flagrante delicto. Съдия преценява дали това условие е налице.

Leave a comment

1 Comment

  1. […] Ето го разковничето на проблема. Във всички европейски държави, на които искаме да приличаме, полицията би могла без излишен шум да арестува Сидеров и той да получи своите заслужени три реда в полицейската хроника на другата сутрин. Справка – тук. […]

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *