Днес: Юнкер на прицел, че крил данъчен рай

Juncker College 1st meeting Малко след като се скара с Камерън и Ренци Юнкер трябва да отговаря на много трудни връпроси. Снимка: Фотоархив на Европейската комисия.

Данъци. На втория си работен ден новата Европейска комисия е изправена пред потенциална криза на доверието. Председателят й Жан-Клод Юнкер е уличен, че като доскорошен министър-председател на Люксембург е позволил на международни компании да си спестят милиарди евро данъци с тайни сделки, които са сключвали с фискалната администрация на страната му.

Повече от 300 фирми като Пепси Ко Инк, Америкън иншурънс груп, Епъл, Дойче банк, ИКЕА са прекарвали приходите си през Люксембург, за да намалят значително данъчните си сметки с тайни данъчни решения, според публикация на Международния консорциум за разследваща журналистика, базираща се на анализ на 28 000 страници от поверителни документи.

Властите на Великото херцогство отрекоха да са вършили нещо незаконно. “Люксембургската данъчна система е конкурентна, в нея няма нищо нечестно или неетично”, каза финансовият министър Никола Макел.

Избягването на данъци е една от политически най-горещите теми в еврозоната заради политиката на бюджетни ограничения, защитник на която е Юнкер. Поемайки длъжността председател на Комисията той се зарече да работи, за да върне доверието на гражданите в Европа, подчертавайки, че това е “последен шанс”.

Предишната Европейска комисия под председателството на Жозе Мануел Барозу започна през октомври разследване за незаконна държавна помощ срещу Люксембург заради данъчните облекчения предоставяни там на чужди компании. Вчера Юнкер заяви, че няма да се меси и да се изказва по повод на разследването, което е в ръцете на комисарката по конкуренцията Маргарете Вестагер (Дания). “Няма да то го правя, защото не е почтено. Имам идея за това, но ще я запазя за себе си”, каза той.

“Госпожа Вестагер ще си свърши работата, никой не може да й каже какво да прави и какво да не прави”, каза днес на редовния брифинг на Комисията нейният говорител Маргаритис Скинас.

На многобройните въпроси, дали Юнкер е знаел за тези сделки и дали е имал активна роля в тях, той отговори: “Това е въпрос, който трябва да бъде отнесен до люксембургските власти“.

Не стана ясно, дали Юнкер ще свидетелства в разследването и дали ще отговаря на въпроси свързани с него.

Скандалът избухва дни, след като Юнкер влезе в публични пререкания с лидерите на Италия и Великобритания Матео Ренци и Дейвид Камерън относно ролята и компетентностите на Комисията и държавите-членки.

Той изрази недоволство от това как двамата са се държали на последната среща на върха на ЕС на 23 и 24 октомври и особено от демонстративния отказ на Камерън страната му да доплати 2,1 милиарда евро увеличение на вноската си в европейския бюджет.

Юнкер (59 г.) беше непрекъснато министър-председател на Люксембург от 1995 до 2013 година, като в част от този период изпълняваше и длъжността на финансов министър. От 2005 до 2013 година той председателстваше финансовите министри на страните от еврозоната, така наречената Еврогрупа, която начерта болезнените програми за финансово оздравяване на Гърция, Ирландия, Португалия, Кипър и на испанските банки.Juncker

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *