Днес: Макрон, Китай, Медведев

Макрон. Френският президент не спира да произвежда визии за по-дълбока Европа. Малко от тях обаче досега са претворени в дела. В последния му манифест правят впечатление новите идеи за “европейска агенция за защита на демокрациите” (разбирай европейска агенция за сигурност) и европейски договор за отбрана и сигурност (европейски стълб на НАТО). България е сред заинтересованите и от двете. И още нещо важно: “Нека създадем за целта, до края на тази тодина, с представители на европейските институции и на държавите, Конференция за Европа и там да бъдат предложени всички необходими промени в политическия ни проект, без забранени теми, пък било то и темата за преразглеждане на договорите“.

Китай. Страната възнамерява да увеличи отбранителните си разходи за 2019 г. със 7,5% на годишна база. Увеличението е по-малко в сравнение с 2018 г., когато те са нараснали с 8,1%. Китай ще похарчи за отбрана равностойността на $177 млрд. Неговият бюджет в тази област е вторият по-големина в света след този на САЩ, но е четири пъти по-малък от него. Виж Макрон и по-специално – “европейски договор за отбрана и сигурност”.

Медведев. Репортаж на  в.”Комсомолска правда” от вчерашното посещение на руския премиер в България цитира българката Румяна Солакова: “-Вие руски корени ли имате, защо сте дошли тук? – интересувам се. / – Не, ние сме българи, но обичаме Русия! Властите на България и народът на България – това не е едно и също, така го напишете! Ние сме за Путин! Ако не беше вашият президент , вече отдавна да е станала третата световна!” Това е положението, драги евроатлантици. Вижте и другите руски отзиви за посещението. Внимание заслужава заглавието на “Комерсант”: “България се държи за тръбата”. Поражда разни алюзии и конотации, както би се изразил един бивш премиер.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *