Днес: ЕС не дава БНБ да спасява КТБ

КТБ. Европейската комисия предупреди днес, че е незаконно Българската народна банка (БНБ) да спасява Корпоративна търговска банка (КТБ) с финансови инжекции. Такъв законопроект се появи малко след свикването на новото Народно събрание. “Всички законодателни поправки, които могат да бъдта предложени, не бива да нарушават независимостта на централната банка или да й налагат каквито и да са задължения да осигурява ликвидност и/или да рекапитализира кредитни институции с отрицателни собствени средства”, каза пред този блог говорител на Комисията. Тя в момента оценява съответствието на предложения законопроект с европейското право. “Отлагането на отнемането на лиценза на банката не освобождава българските власти, БНБ и българския фонд за гарантиране на депозитите от задължението им по съюзното законодателство да осигурят спестителите да бъдат обезщетени без по-нататъшно отлагане за липсващите им депозити в размер на 196 000 лева (100 000 евро), каза говорителят.

Газ. Кризата се размина засега. Късно снощи ЕС, Русия и Украйна се споразумяха. Украйна ще погаси дълга си от 3,1 милиарда евро към “Газпром” на два транша до края на тази година и ще предплаща следващите количества. Дълга си украинците погасяват по преференциалната цена преди анексирането на Крим – 268,5 долара за 1 000 кубически метра. Бъдещите доставки ще са по цена под 385 долара за 1 000 куб.м, която ще е свързана с цената на суровия петрол. Размерът на споменатия дълг остава спорен взависимост от решението на абитражен съд в Стокхолм, където Русия и Украйна го отнесоха. Ако той реши, че Киев трябва да плати част от неплатените сметки по увеличената от април тази година цена от 485 долара за 1 000 куб. м, Украйна ще трябва да извади още пари. Еврокомисията днес каза, че нито е давала, нито е обещавала нови пари или гаранции на Украйна да се издължава за руския газ. За това тя ще може да ползва 750 милиона евро от икономическата помощ от общо 11 милиарда евро, които ЕС одобри за нея по-рано тази година.

Безработица. Българската безработица през септември (11,3%) остава над средната за ЕС (10,1%) и близо до средната в еврозоната (11,5%), съобщи Евростат. Утешителното е, че е далече от гръцката (26,4%) и испанската (24%). Безработните в ЕС пред септември са били 24,5 милиона, от които 18,3 милиона – в еврозоната. Спрямо същия месец преди година те са намалели със съответно с 1,8 милиона в ЕС на 28-те и с 826 000 в еврозоната.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *