ДБ дава късни признаци на политически реализъм

Обединението предлага технически кабинет без лидерите на партиите в него възоснова на декларация за пет национални цели като алтернатива на пети поред избори напролет, които 80 на сто от българите не искат. Целите са еврозоната, Шенген, плана да възстановяване, модернизация на армията, реформа на прокуратурата. Да оставим настрани това, че третият мандат още не е предложен на никого. Кой пита ДБ какви идеи има? Не е ясно защо, след като си поставя такива цели, ДБ подкрепи преизбирането на Румен Радев за президент и управлява в коалиция с БСП. Очевидна е и трудността на претендиращата да е “дясна” формация да признае пред намаляващите си избиратели, че не може да направи правителство без ГЕРБ, която доскоро “изчегъртваше”. Затова обяснява, че “техническото” правителство, което предлага, не е нито коалиция, нито за “съвместно” или “шарено” управление. А какво е всъщност? Опитайте се да го обясните на чужденец и ще разберете безпомощността им. Очевидно е, че става дума за някакъв вид правителство на националното съгласие, подобно на това на Марио Драги в Италия, но се пазят от думата “съгласие”, защото тя е табу, когато става дума за ГЕРБ. ДБ направи стратегическа грешка, нареждайки се в ОФ-то под юмрука на Радев през 2020 година и тепърва ще плаща за нея.

Украинските военни ще се обучават на американската зенитно-ракетна система “Пейтриът” в Оклахома.

Наемниците от руската частна военна компания “Вагнер” са превзели украинския град Соледар в Донецка област, обяви шефът на групировката Евгений Пригожин.

Полиция влезе, за да отстрани със сила екоактивисти от германско градче, което трябва за бъде съборено, за да се разшири въгледобивна мина.

Полицията на Северната гара в Париж стреля, рани и арестува мъж, който рани с нож шестима души.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *