Давутоглу все пак постигна своето

Ето го заключителният документ на 12-часовата среща на върха ЕС-Турция. Той е компромисен, но премиерът Ахмет Давутоглу няма да се върне в Анкара с празни ръце. Европа изпълни повечето от първоначалните му искания:
-приет е принципът “човек за човек”. Той означава, че Турция ще приема всички нелегални мигранти отправили се от нейния бряг с лодки към гръцките острови в Егея. Срещу всеки сириец между тях тя ще може да изпраща в ЕС по един сириец от бежанците на нейна територия;
-ЕС удвоява безвъзмездното финансиране за 2,7-те милиона бежанци в Турция на 6 милиарда евро до 2018 година;
-ЕС изтегля датата за либерализация на визовия режим с Турция през юни от октомври, както беше договорено три месеца по-рано;
-ЕС се ангажира да работи за отваряне на нови глави от преговорите на Турция за членство. Колко и кога? Ще видим. Давутоглу искаше пет отворени глави още този месец.
На срещата беше повдигнат въпросът за поставянето на частни опозиционни медии под държавен контрол в Турция. За това обаче в заключителния документ има само едно изречение – че темата е обсъдена. Давутоглу заяви, че медиите в страната му са свободни и че тяхната свобода е не само европейска, а и турска ценност. Мерките срещу опозиционните вестници “Бугюн”, “Заман”, “Миллиет” и телевизията “Канал тюрк” били заради криминални обвинения и изцяло в ръцете на независимата съдебна власт. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск му отговори, че медийната свобода ще е предмет на оценяване в процеса на присъединителните преговори на страната му.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *