Газов възел ще направим, само газ откъде ще дойде не е ясно, смята Калфин

IMG_20141211_163146

Ивайло Калфин. Снимка: Веселин Желев

България може да предложи на Европейския съюз да инвестира в газоразпределителен възел край Варна, но не е ясно откъде там ще дойде газ, каза днес в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин.

Идеята даде вчера на правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов и заръча на заместниците си да я представят с писмо на Европейската комисия и на Европейския съвет.

Тя възникна в обсъждане какво да предприеме страната ни в отговор на съобщението на руския президент Владимир Путин, че прекратява проекта “Южен поток” и че ще търси осъществянването на алтернативен проект с Турция.

България досега не е официално уведомена, че Русия иска да денонсира междуправителственото споразумение за изграждане на газопровода.

Видно от стенограмата на правителственото заседание, Борисов се надява, че все пак Русия ще построи тръба под Черно море до България и че страната ни ще изгради двупосочни връзки до Гърция и Румъния, както вероятно и терминал за втечнен природен газ.

Всички те би трябвало да влизат във варненския разпределителен възел, който ЕС да управлява като част от бъдещия си енергиен съюз и да финансира от инвестиционния си план обещан от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“Той не пречи на Европейския съюз”, каза Калфин за евентуалния възел. “Проблемът за мене е откъде ще влезе газа в него”.

Той посочи, че да получаме руски газ през Турция, а не пряко, е неизгодно, защото Турция не е транзитна страна, а посредник – т.е. препродава газа, като го оскъпява. Освен това вицепремиерът беше скептичен, че новият руски газопровод до Турция ще е икономически възможен в близко бъдеще.

Ако все пак той бъде построен, България трябва да се постарае да възобнови проекта “Набуко”, който трябваше да пренася газ от Турция през Балканите до Централна Европа, каза Калфин.

Той припомни и че срокът за държавите-членки да представят проекти за инвестиционния план на Юнкер е изтекъл миналата седмица и правителството е имало само два дни да прегледа съществуващите предложения. Според Калфин част от тях като пътищата от Калотина до София, Видин – Ботевград или Русе-Велико Търново не са подходящи за този план.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *