Визи за американци в ЕС? Брюксел търси мишка-доброволец

Eвропейската комисия във вторник помоли държавите-членки и Европейския парламент до три месеца да й кажат трябва ли да ЕС да въведе входни визи за граждани на САЩ, Канада и Бруней? Формално Европа има правно основание за това. Днес изтече крайният срок,  който ЕС даде на тези три страни да премахнат визите за европейци, както той ги премахна за техните граждани. Но те не го правят. САЩ  и Канада например продължават да изискват визи за гражданите на няколко европейски държави, включително България. В такъв случай законодателството на ЕС му позволява да върне временно визите за американски и канадски граждани, докато страните не постигнат напълно реципрочен безвизов режим.

Димитрис Аврамопулос. Снимка Европейска комисия
Димитрис Аврамопулос. Снимка Европейска комисия

Комисията е единствената европейска институция, която има законодателна инициатива. Тя може веднага да предложи на държавите-членки и на Европейския парламент да направят това. Но не смее. Защо? Защото, макар и формално законна, такава стъпка може да има сериозни политически и икономически последствия. ЕС и САЩ са в деликатна фаза на преговори за Трансатлантическия пакт за търговия и инвестиции – вероятното най-голямо споразумение за свободна търговия, което светът някога е виждал. Едва ли има политик, който е с ума си и би желал да го сочат като отговорен за неговия евентуален провал. Европейската икономика продължава да расте анемично след кризата. Сега ли точно е моментът да изгуби богатите американски туристи.

Но най-голямата питанка, заради която Комисията не иска да поеме отговорност, е следващият американски президент. Ами ако това е Доналд Тръмп? Някакви европейци му искат виза, за да го пуснат в техния континент? И защо? Заради някакви българи и румънци? Що не си… Но дори да не е Тръмп. Някакви европейци искат визи за американците, които ги извадиха от руините на войната, които им оправиха батака на Балканите, които ги пазиха от Русия и продължават да ги пазят и още да плащат 70 на сто от сметката за сигурността им в НАТО? Има ли мишка-доброволец да върже звънче на котката? Със сигурност такава мишка в Европейската комисия няма.

“Днес Комисията оцени законовите, политическите и икономическите последствия от възможно временно суспендиране на отмяната на визите за САЩ, Канада и Бруней и помоли за позиции на Европейския парламент и Съвета за пътя напред”, каза във вторник в Страсбург еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

И така, топката е в полето на държавите-членки и на евродепутатите – любезно подадена им от Брюксел. Той с интерес ще наблюдава дискусията им във формати ЕС-28 и ЕС-751. Вашингтон – също 🙂

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *