Верхофстадт: Даваме ключа от Европа на Ердоган

Политическите групи в Европейския парламент днес критикуваха сделката по принцип между ЕС и Турция за управление на миграционната криза.
Манфред Вебер (Германия), лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) подчерта, че ЕС трябва да разграничи партньорството с Турция за бежанците от перспективата ѝ за членство. ЕНП, най-голямата група в парламента остава скептична към бъдещо членство на Турция в ЕС. Ако тя иска партньорство, “не бива да се отдалечава от Европа” като например ограничава свободата на медиите, каза Вебер.
Лидерът на Социалистите и демократите Джани Питела (Италия) каза, че Европа не може да е в постоянна криза и да зависи за разрешаването ѝ от външни държави. Това по думите му застрашава европейската цивилизация.
Сайед Камал (Великобритания), председател на Европейските консерватори и реформисти посочи, че давайки безвизов режим на турците, ЕС ще замени една миграционна вълна с друга.

Ги Верхофстадт
Ги Верхофстадт

“Даваме ключа към Европа на Турция, на наследниците на Османската империя, на самия Ердоган”, каза лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстадт (Белгия).
Габриеле Цимер, председателка на Обединената европейска левица-Северната зелена лига заяви, че съвместната декларация с Турция от понеделник прави ЕС да изглежда жалък, защото сключва недопустима сделка, чийто предмет са живи хора. Тя и Верхофстадт посочиха, че Европа не може да дели бежанците по национален признак – да приема само сирийци, а да отказва на афганистанци, които са изправени пред същите опасности в страната си.

Eто какво казаха лидерите на четирите най-големи политическите групи:

Вебер: “Има нещо, което трябва да се изясни за партньорството с Турция. То наистина е само партньорство. Не е зависимост… Следователна Европа трябва да може да осигури собствените си граници – технически мерки. Трябва да имаме, ако трябва, огради, за да осигурим тези граници… За безвизовия режим – трябва да погледнем на това критично… Има безпокойства, не мога да го отрека. Визовата либерализация е въпрос на загриженост, Турция трябва да отговори на всички стандарти… Например тази страна няма независим орган за защита на данните… Миграцията е обща задача и трябва да я решим заедно, но разширяването на Европейския съюз, пълноправното членство на Турция в ЕС, това е различен въпрос. Моята политическа група е много скептична към идеята за пълноправно членство на Турция… Освен това трябва да сме ясни, че ако иска партньорство с ЕС, Турция не бива да се отдалечава от Европа… Погледнете ат в.”Заман”, който сега е под опеката на турските власти”.

Питела: “Все още нямаме споразумение. Мисля, че това изпраща послание, че правителствата в ЕС вече не знаят как да вземат решения да спасят и Европа и хилядите сирийци, бягащи от войната. Споразумение с Турция представлява необходимата стъпка, ако е напълно недвусмислено. Това (бежанците) са хора… а не стоки. И искам да заявя ясно не може да бъде вид търговия… Когато опрем до свободата на изразяването, до свободата, ние не преговаряме. Затварянето на “Заман” … репресиите срещу кюрдското население – това засяга преговорите. Не бива да се смесва диалога по миграционната криза с присъединителните преговори с Турция. За визовата либерализация е жизненоважно Турция да направи това, което трябва, така че Европейската комисия да може да направи предложение на Европейския парламент, което той ще види и ще реши… Не можем да забравим Гърция, която рискува да се превърне в клетка за бежанците, с вход, но без изход… Независимо дали говорим за Русия, Турция или други страни, ние сме против това да прехвърляме европейските проблеми на други страни. Не другите трябва да решават нашите проблеми. Време е държавите-членки да поемат своите отговорности, вземайки задължителни решения… Упадъкът на европейската цивилизация може да бъде спрян, само ако си върнем морлната сила, достойнството”.

Камал: “Трябва да призная, че имам някои резерви и въпроси. Първо, процесът. Пак виждаме как един, двама лидери отиват да преговарят от името на ЕС, без наистина да се допитали до други страни. Второ, мъча се разбера, каква част от всичко това е законно и изпълнимо.  Дори в отчайващи времена, трябва ли да зачеркваме собствените си правила и международните конвенции. Трето, много съм разтревожен, че заменяме един натиск, от икономическата миграция, с друг – като даваме на Турция визова либерализация за седмици, без да обмислим цялостно последствията. И четвърто, как ще бъдат отпуснати 6-те милиарда евро? Ще бъдат ли те обвързани с ясни цели, които трябва да се постигнат?.. И Турция поставя ЕС на изпитание. Тези от нас, които вярват в свободата на печата, трябва да са разтревожени от действията на турското правителство срещу в. “Заман”.

Верхофстадт: Това не е практическо и техническо споразумение с Турция, това е сделка с Турция, в която ние аутсорсваме нашите проблеми. Това е сделка, в която всъщност даваме ключовете за входа си, ключовете за портите на Европа в ръцете на Турция, на наследниците на Османската импария, на Ердоган, може би трябва да кажа на султан Ердоган. Той сега ще решава за влизането в ЕС. Сделката е, че ние колективно блокираме входа на ЕС за сирийците и за другите хора и Турция индивидуално ще решава кой е бежанецът, който може да влезе – в търговия човек за човек. Някои сирийци може да влязат, но афганистанци, бягащи от Ислямска държава – не. Някой, който бяга от Ирак, със сигурност няма да му бъде разрешено да влезе в тази схема. Аз намирам тази сделка силно проблематична”.

 

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *