България не бърза за банковия съюз, казва Орешарски

Правителството не бърза България да влиза в банковия съюз на еврозоната, който е отворен и за страни извън нея, съобщи днес премиерът Пламен Орешарски.

Бившият финансов министър Симеон Дянков обяви миналата година, че страната ни иска да стане част от банковия съюз, когато той бъде изграден.

“Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре”, каза Орешарски на влизане в традиционната среща на социалистическите лидери преди Европейския съвет. “Когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл”, добави той.

Еврозоната вече има споразумение за първия стълб на банковия съюз – общия надзор. Късно в сряда финансовите й министри се споразумяха и за втория стълб – единен механизъм за преструктуриране и закриване на банки в несъстоятелност.

Ако бъде одобрен от Европейския парламент, той трябва да влезе в сила от началото на 2015 г. и да покрива всички банки в държавите приели общия надзор. Специален съвет, Европейската комисия и държавите-членки ще решават, дали банка да бъде обявена във фалит. С разходите по него няма да се натоварват данъкоплатците, а специални фондове в държавите-членки. Банките ще ги захранват с вноски през идните десет години, като за това време фондовете постепенно ще се слеят в общ европейски фонд.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *