Брюксел още не знае Русия съгласна ли е да предоговаря с него "Южен поток"

Русия още не е отговорила, съгласна ли е да предоговаря с Европейската комисия шестте си двустранни споразумения с държави-членки на ЕС за газопровода “Южен поток”.

Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на среща с Международната прес-асоциация в Брюксел късно в сряда.

“Имахме контакт, те получиха предложението ни. Изпратих писмо на министър Новак,” каза Йотингер, визирайки руския министър на енергетиката Александър Новак.

Комисарят очаква отговора на руснаците в средата на януари на работна среща в Москва и след това – на среща на върха ЕС-Русия в края на същия месец.

“Ще имаме възможности да стигнем до ангажимент кой, кога и как ще предоговаря,” каза комисарят. “Тъй като никой не е заинтересован от закъснения…съм сигурен, че нашите руски партньори ще са достатъчно умни да ни приемат като конструктивен партньор…В края на краищата за Русия е по-добре газопровод с газ, отколкото с проблеми, но без газ.”

Еврокомисията иска Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия да предоговорят двустранните си междуправителствени споразумения с Русия за бъдещия газопровод, защото те не отговарят на европейските правила в енергетиката. Ако не го направят, Брюксел ги заплашва с процедури за нарушение и евентуални санкции.

Миналата седмица Йотингер съобщи, че по идея на българския министър на енергетиката Драгомир Стойнев тези държави ще упълномощят Брюксел да води преговорите от тяхно име. Комисарят дори описа ролята на Комисията като “адвокат” на страните. Дипломати обаче коментираха пред този блог, че на са сигурни, че Русия би приела този формат. Комисията не е страна по въпросните споразумения.

Тази сутрин Стойнев лично донесе упълномощителното писмо в централата на Комисията, но Йотингер не намери време да го приеме. Стойнев му изпрати документа в плик по служителка, която слезе до рецепцията и после отлетя за София.

Йотингер обясни, че не е имал време за Стойнев заради редовното заседание на Колегиума на комисарите, което обикновено е в сряда. По сведение на този блог от кабинета на комисаря късно във вторник са уведомили Стойнев, че срещата не може да се състои, но въпреки това той е дошъл в Брюксел.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *