Белгия и Холандия оспорват турската версия за брюкселския атентатор

Министрите на правосъдието на Белгия и Холандия казаха днес, че Турция не ги е предупредила навреме и по надлежен начин миналото лято, че експулсира Ибрахим ел Бакрауи, който във вторник се самовзриви на летището в Брюксел. Те посочиха и че той не е бил в списъците им на издирвани терористи.

Белгийският министър Кун Геенс каза на пресконференция в Съвета на ЕС, че Турция е предупредила страната му, че депортира Бакрауи “след приземяването на самолета на Скипхол” (летището на Амстердам, Холандия).

Турските власти са уведомили белгийското посолство за ареста на Бакрауи на 11 юни м.г., но не са го информирали, когато са го експулсирали.

Вчера Турция обяви, че Бакрауи е бил арестуван в Газиантеп на границата със Сирия миналия юни, а на 14 юли е бил експулсиран – по негово желание в Холандия. Оттам той е влязъл в Белгия. Турският президент Реджеп Ердоган каза, че Холандия и Белгия се пренебрегнали турските предупреждения, че той е потенциален терорист.

“Ние проверихме с нашите белгийски, германски и турски колеги и във всички случаи той не беше регистриран в нашите системи”, каза на пресконференция в Хага холандският министър на правосъдието Ард ван дер Стьор.

Известните досега обстоятелства говорят, че Турция е експулсирала Бакрауи, което означава, че не му е позволила повече да пребивава на нейна територия. Това обаче е различно от екстрадиция, което значи предаване на съдебните власти на друга държава с всички документи по делото му.

Бакрауи е с богато криминално минало, но не е имал досие за тероризъм. Той е бил на свобода условно, след като е излежала издадена през 2010 година деветгодишна присъда за стрелба по полицаи при обир. Днес Геенс каза пред журналиси, че той очевидно е нарушил условията на предсрочното му освобождаване от затвора.

Геенс и колегата му по вътрешните работи Ян Ямбон днес предложиха оставките си на министър-председателя Шарл Мишел заради случая на Бакрауи, но той отказа да ги приеме. Утре им предстои изслушване в парламента. Депутати призоваха за специална парламентарна анкетна комисия, която да разследва действията на изпълнителната власт по случая.

Междувременно властите в страната понижиха нивото на терористична заплаха от максималното четвърто на трето.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *