Белгия засилва подслушванията, ще блокира уебсайтове

Белгийското правителство съобщи днес, че възнамерява да вземе енергичти мерки срещу тероризма, ден след като силите за сигурност разбиха група подготвяла атентати в близките дни.

Те ще включват разширяване на телефонните подслушвания, отнемане на гражданство, отнемане на документи за самоличност на лица, които са готвят да напуснат страната и представляват опасност, план за деракадилизация в затворите.

Властите обсъждат и изпращане на военни подразделения в подкрепа на полицейските патрули на рискови места като летища, гари, синагоги, джамии и да блокират ислямистки интернет сайтове.

“Разследването показа, че тази група беше на път за извърши терористични нападения, в които да убие полицаи на обществени места и срещу полицейски участъци”, каза Ерик ван дер Сипт, говорител на федерална прокуратура на пресконференция днес.

Вътрешният министър Ян Ямбон заяви пред фламандската телевизия ВРТ-1, че службите за борба с терозизма “ще получат всички средства да се борят по адекватен начин срещу това явление”.

Днес страната осъмна при засилени мерки за сигурност около полицейските комисариати. Еврейските училища са затворени. Още е блокирана улицата на престрелката във Вервие, където снощи специалните сили убиха двама и раниха един от трима подозирани терористи, които оказаха въоръжена съпротива на полицаите, които бяха пратени да ги арестуват.

В къщата, където въоръжените се бяха барикадирали, са намерени четири автомата “Калашников”, четири пистолета, много муниции, експлозиви, комуникационни средства и голяма сума пари, съобщи Ван дер Сипт.

В снощната операция са извършени 12 обиска, при които са арестувани 13 души, каза той. Двама души са арестувани във Франция и е поискана екстрадицията им в Белгия.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *