Барозу успокои Франция, че Шенген я пази от балканците

Франция и останалата “стара” Европа не са заплашени от българо-румънско нашествие след 1 януари, когато ще трябва да отворят трудовите си пазари за гражданите на двете балкански страни.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу увери французите в това по канал ТФ1 в понеделник вечер. Виж как.

Той обясни, че макар да пуска българи и румънци на трудовия си пазар, Западна Европа още ги държи извън Шенгенската зона, в която няма граничен контрол. Т.е. за гражданите на двете страни той още е в сила и властите могат да отчитат кога те влизат и излизат.

След три месеца престой в друга страна на съюза европеецът трябва да докаже, че има с какво да се издържа и че няма да е в тежест на социалната система, ако иска да остане. Това позволява на приемащата страна да задържа мигрантите, които работят и плащат данъци и осигуровки и да връща тези, които идват да живеят от социални помощи.

“Румъния и България няма да се присъединят към Шенген на 1 януари 2014 г., защото има страни, които са против”, обясни Барозу.

Той предупреди, че смесването на различни проблеми като отварянето на трудовия пазар, Шенген, нелегалната имиграция и сезонните работници се използват от популистите да раздухват “опасни неща” като ксенофобия и шовинизъм.

На 1 януари изтичат седемте години, в които останалите държави от ЕС могат да държат трудовите си пазари затворени за българи и румънци съгласно договорите са присъединяване на двете страни.

В ред стари страни-членки жълтият печат и крайнодесните партии развяват заплахата от българо-румънска имигрантска вълна, подобно на кампанията, която водят крайни националисти у нас срещу бежанците.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *