16 април: твърде много история в един ден

Твърде много история се е събрала на днешната дата – 16 април. На нея през 1879 година е приета Търновската конституция, копи-пейст на белгийската от 1831 година, смятана за най-либералната за времето си в Европа. Белгийската конституция още е в сила, разбира се с изменения, по-важните от които са приети през 1960-те години и през януари миналата година. Търновската отдавна е история. След нея България смени още три.
Пак на днешната дата, но през 1925 година военната организация на българските комунисти взривява бомба в купола на софийската катедрала “Света Неделя” по време на служба. Убитите са 213, а ранентите – над 500.
Доскоро историците пишеха историята по конвенционални документи – писани на хартия, пергамент, дърво, камък и пр. Сега към тях се прибавят и електронните носители и интернет. Помислете си само за фейсбук и туитър като източници.
Всъщност, има ли още история? Според Франсис Фукуяма тя трябваше май вече да свършва с триумфа на либералната демокрация. Такова нещо обаче не се забелязва. Светът продължава да произвежда все повече история и все по-малко демокрация и либерализъм. Може би заради кризата.
Във Факултета по журналистика на Софийския университет някога ни учеха, че ни се е паднало да пишем “историята на съвременността”. Така Ленин определял журналистиката. Каква чест!
Излиза, че Делян Пеевски (Ахмед Доган) не само е диктувал живота ни, но е писал и историята ни. Ще ми се Фукуяма да беше излязъл прав.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *