Линкевичус: Европа да не прави димна завеса за руската агресия

Литовският външен министър Линас Линкевичус упрекна партньорите на страната си в ЕС, че преговаряйки с Русия за политическо решение в Сирия се оптиват да “умирят агресор” и ѝ предоставят “димна завеса, зад която тя продължава бомбардировките над цивилни и използва бежанците като оръжие срещу Европа.

“Трябва да преценим ситуацията адекватно, а не водени от пожелателно въображение и да разберем, че това партньорство (с Русия – б.а.) определено не е партньорство”, каза Линкевичус на влизане в съвет на европейските външни министри. “Последните информации за бомбардиране на болници и вземане на прицел на цивилни (от руската бойна авиация в Сирия – б.а.) определено ще увеличи още повече бежанския поток. Да се превръщат бежанците в още едно оръжие в ръцете на агресорите, е наистина тревожно”.

“Това не е студена, а гореща война, не само в Сирия, но и в  Украйна”, добави Линкевичус по повод вчерашните думи на руския премиер Дмитрий Медведев, че Западът и Русия са в състояние на студена война, като тази преди разпадането на съветския блок през 1989 година.

“Като обвиняват другите и търсят причините за това, в което сме сега, те (руснаците – б.а.) трябва да погледнат първо себе си. Но те нямат такъв навик и аз много се безпокоя, когато видя сигнали за укротяване на агресор, което не се случва за първи път между другото и сега каузата да сме прагматични, конструктивни и да се върнем към сътрудничеството и диалога звучи много убедително, но … ако тя се използва като димна завеса за лоши действия, смятам, че не е много обещаваща”, добави литовският първи дипломат.

Преди срещата ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и външните министри на Франция Жан-Марк Еро и на Холандие Берт Кундерс се изказаха против заявките  на Саудитска Арабия и Турция за сухопътна намеса в Сирия. В същото време турският министър на отбраната Исмет Йълмъз отрече войски на страната му снощи да са навлизали в сирийска територия, както обявиха сирйските власти.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *