Пеевски е името на БГ-скандала. Европа гледа Цацаров

Назначаването на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е било централна тема в работна група на Съвета на ЕС, която в четвъртък изслуша устен доклад от Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България.
Това разказа небългарски участник в закритото заседание на експерти от постоянните представителства на държавите-членки с екип от комисията в Брюксел.
Група държави, между които Германия, Франция и Холандия са повдигнали въпросите за Пеевски и за преместването на Главната дирекция за борба с организираната престъпност в ДАНС.
Другият важен обект на внимание у нас е главният прокурор Сотир Цацаров. В европейските столици внимателно наблюдават какво ще направи той по “чувствителните дела”, на първо място – по съмненията за незаконно използване на специални разузнавателни средства и костинбродските бюлетини.
Същите страни са отбелязали и малкото според тях осъдени за корупция по високите етажи на властта.
Комисията съобщи, че е представила фактологично главните според нея развития в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност у нас през последните шест месеца.
Тя подчерта, че устният отчет “качествено се различава” от традиционните доклади по механизма. Той не е писмен документ, не съдържа политически оценки и препоръки.
Макар комисията да не се e спирала на политическата обстановка в България, протестите са били обсъждани в хода на дискусията, каза източникът.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *