Ирена Кръстева закри бюрото на групата си в Брюксел

“Нова българска медийна група холдинг” ЕАД (НБМГ) е закрила тихомълком бюрото си в Брюксел още миналия декември според съобщение в белгийския “Държавен вестник”.

Управителният съвет на дружеството в състав Ирена Ангелова Кръстева (майка на депутата от ДПС Делян Пеевски – б.а.),  Александър Кирилов Георгиев и Дора Христова Спасова се е събрал на 20 декември 2012 г. в София и единодушно е решил да закрие представителството от 31 декември 2012 г., като е натоварил Кръстева да предприеме нужните за това действия.

http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pdf/2013/06/05/13084432.pdf

Видно от документа, копие от решението е дадено в белгийския “Държавен вестник” на 27 май 2013 г. и е публикувано на 5 юни 2013 г.

Виж №7 тук: http://www.publilogs.be/index.php?nav=home_publicaties&akte=2&title=stopzettingen&datum=2013-06-05

Колко ли пари са похарчени на този адрес за наеми, заплати, режийни без някаква значима продукция и видима възвращаемост? И за какво са били на една частна фирма тези разходи?

НБМГ обяви, че открива кореспондентско бюро в Брюксел в разгара на кризата в края на 2010 г., когато всички медии правеха съкращения.

Тогава стана ясно, че основният ѝ конкурент на българския пазар, немската издателска група ВАЦ, започва да се изтегля от Източна Европа. През декември 2010 г. ВАЦ продаде българските си вестници “Труд”, “24 часа” и “168 часа”, свързаните с тях по-малки издания и сградата на Полиграфическия комбинат.

Две години по-късно групата затвори бюрото си в Брюксел, където от 2007 г. работеха 15 журналисти от немските, източно и централноевропейските ѝ издания. Този екип всеки ден захранваше над 20 вестници и списания в Германия, Австрия, Унгария, Румъния Хърватия, Сърбия, Македония и България. Отделно поддържаше уебсайт на английски език.

Кръстева откри брюкселския си офис с пищен коктейл в една от най-скъпите зали в Брюксел, “Консер Нобел”, на 26 октомври 2010 г.

Според белгийския търговски регистър групата ѝ е регистрирала свое представителство тук почти две години по-рано – на 24 ноември 2008 г. Първоначално то се е намирало на ул. “Бредел”№ 34 – в т.нар. “офис гето” около европейските институции – едно от местата с най-високи наеми. Кликнете върху image на третия ред тук:

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_tsv/tsv_rech.pl?language=fr&btw=0807950612&liste=Liste

На 1 февруари 2010 г. бюрото на Кръстева се мести на нов адрес –  бул. “Сен Мишел” №15 в квартала Етербеек. Кликнете върху image на втория ред тук:

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_tsv/tsv_rech.pl?language=fr&btw=0807950612&liste=Liste

При тържественото му откриване беше обявено, че в него ще работят четирима души. Те се помещаваха в луксозна четириетажна сграда с мансарда.  Ето я.

IMG_2059[1]

Районът е скъп. Тук са част от дипломатическите представителства в Брюксел. Отдясно на къщата на НМБГ е посолството на Чили.

Не е ясно, дали са купили сградата или са били под наем и колко им е струвало. За по-малка и по-стара къща в сходен район ВАЦ плащаше наем от 6 500 евро на месец. Разходите за ток, отопление, вода, телефони, охрана са отделно.

Единственият видим продукт на брюкселското бюрото на НБМГ е седмичникът “Euro Post”  http://www.europost.bg/. Неговото печатно издание (24 страници, таблоиден формат, четирицветен печат на луксозна розова хартия тип “Файненшъл таймс”) се разпространява безплатно в европейските институции.

Питам се КОЙ в тази криза е плащал за всичко това?

Върху сградата на бившия офис на НБМГ днес има табела на Съюза за координация на пренос на електричество – асоциация на операторите на преносни мрежи в Европа.

IMG_2256

Снимки: jelev.info

Leave a comment

2 Comments

  1. Тези хора така са завъртели цяла България заедно с правителствата вътре в нея, банките, медиите, предприятията, дори и хората вътре, че просто няма отърване от това.
    Вижда се голямо сходство с Мултигруп. А може би този октопод е един техен наследник. Много по-гладен и неутолим. Но подъл и подмолен.
    А зад октопода пък, някак си прозира някаква смесена идея, идваща от капиталите на турци, оманци и бивши комунисти.
    Нещата ще се оправят, но ще боли много. Въпросът е не дали “кого?” и кога…
    Но вече зависи само от народя. Няма друга сила…

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *